Citiţi în "Adevărul literar şi artistic" de miercuri Târgurile de carte ale primăverii europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joi, 13 martie, se deschide la Leipzig cunoscutul Târg de Carte, ale cărui obiective principale sunt promovarea tinerei literaturi şi punerea în valoare a creaţiei Europei Centrale şi de Est.

Joi, 13 martie, se deschide la Leipzig cunoscutul Târg de Carte, ale cărui obiective principale sunt promovarea tinerei literaturi şi punerea în valoare a creaţiei Europei Centrale şi de Est. Anul acesta, invitatul de onoare este Croaţia. Interesul pentru "peisajul literar croat" este un proiect care, după afirmaţia directorului târgului, Oliver Zille, "este gândit pentru trei ani şi va mări prezenţa literaturii croate şi a celor mai mulţi dintre autorii ei importanţi pe piaţa de carte germană".

Leipzig devine, pentru o zi, 13 martie, şi sediul afacerilor din domeniul publicaţiilor, prilejuind întâlnirea editorilor din întreaga Europă pentru achiziţionarea drepturilor de autor. Dincolo de interesul pe care îl prezintă pentru amatorul de lectură orice mare expoziţie de artă, merită subliniate încă două secţiuni ale târgului de la Leipzig: "Buch+art" şi "Salonul buchiniştilor".

Prima este destinată în special colecţionarilor şi îşi îndreaptă atenţia asupra cărţii ca obiect estetic, expunând ediţii bibliofile limitate (circa 300 de exemplare), grafică de carte, tipărituri manuale. Standul românesc, organizat de Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC), Uniunea Scriitorilor din România (USR) şi Institutul Cultural Român (ICR), la Paris, între 14 şi 19 martie.

România, la Salonul cărţii de la Paris

Standul românesc are o suprafaţă de 50 mp şi este gândit ca un stand de tip "prestige". Nicolae Manolescu, Matei Vişniec, Dan Lungu şi Florina Ilis se numără printre personalităţile culturale care vor susţine manifestări, ca masa rotundă "Vocaţia europeană a culturii româneşti", la care vor participa Nicolae Manolescu, Neagu Djuvara, Nicolae Balotă şi Andrei Oişteanu, şi o întâlnire moderată de Nicolae Manolescu şi de criticul şi romancierul Michel Crepu.

În program se regăseşte şi dezbaterea "Bucureşti-Ierusalim: mărturii. Scriitori evrei din România - scriitori israelieni de origine română", moderată de Magda Cârneci, director al ICR Paris. Dezbatere cu atât mai bine-venită, cu cât invitatul de onoare al Salonului va fi anul acesta Israelul, cu prezenţa a 39 de scriitori de limbă ebraică, printre care Amos Oz, Aharon Appelfeld... Hotărârea organizatorilor a atras protestele scriitorilor arabi din majoritatea statelor islamice.

Mai multe despre târgul de la Leipzig şi despre Salonul de Carte de la Paris citiţi în "Adevărul literar şi artistic" de miercuri.

Cultură

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite