Cioran, desenat şi coborât în stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Desenele lui Dan Perjovschi, inspirate de aforismele scriitorului, vor putea fi văzute timp de o lună în staţiile de metrou şi de autobuz. Lansarea proiectului are loc mâine, la ora 18.30, la Institutul Francez, ocazie cu care Dan Perjovschi va realiza un desen pe peretele Sălii „Elvira Popescu“.

Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti marchează centenarul Cioran - vineri se împlinesc 100 de ani de la naşterea marelui scriitor francez de origine română - printr-un eveniment inedit, intitulat „Cioran în stradă de Dan Perjovschi". 20 de aforisme cioraniene au fost reinterpretate grafic de artistul vizual Dan Perjovschi şi vor putea fi văzute, dar şi citite timp de o lună în staţiile de metrou şi de autobuz şi în câteva puncte-cheie ale Capitalei.

Astfel, de la Gara de Nord până în Grozăveştiul studenţesc, de la Piaţa Universităţii la Biblioteca Centrală Universitară, trecătorii se vor întâlni, în drumurile lor cotidiene, cu câteva texte puternice, scurte, pline de impact, dar şi cu desenele inspirate lui Perjovschi de către acestea.
Perjovschi

Doinel Tronaru

„Acest centenar este prilejul ideal pentru a redescoperi vitalitatea extraordinară a acestui scriitor, care nu merită să fie muzeificat, ci, dimpotrivă, adus în faţa cititorilor săi într-o întâlnire autentică, fie şi pentru un moment de lectură simplu şi efemer", îşi motivează organizatorii demersul care la o privire neatentă ar putea părea bizar. Începutul va fi făcut mâine-seară, la Institutul Francez, de la ora 18.30, când, în prezenţa mai multor oficialităţi, Dan Perjovschi va realiza un desen pe peretele Sălii „Elvira Popescu".

„L-am provocat pe artistul Dan Perjovschi cu această propunere imposibilă, şi anume de a-l traduce pe Cioran într-un limbaj propriu", spune şi Didier Dutour, director adjunct al Institutului Francez. Proiectul reprezintă o premieră şi în creaţia lui Dan Perjovschi, care îşi integrează pentru prima oară lucrările în spaţiul public bucureştean. 

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite