Ciocnirea a două civilizaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

“Un yankeu la curtea regelui Arthur”, de Mark Twain, va fi vândută joi împreună cu ziarul “Adevărul, la preţul de 9,99 lei. Tipărit în 1895, romanul lui Mark Twain face parte din colecţia “100 de cărţi pe care trebuie să le ai în bibliotecă”, editată de „Adevărul“.

 „Un yankeu la curtea regelui Arthur” este prima carte al cărei subiect se bazează pe o călătorie în timp. Autorul povesteşte peripeţiile unui american care se trezeşte, nu se ştie cum, în Anglia secolului al VI-lea, la curtea legendarului rege Arthur.

Diferenţa de şase secole dintre civilizaţia din care vine americanul şi cea a Angliei începutului de Ev Mediu dă naştere unor situaţii tesionate, pe care personajul, ajuns în pragul execuţiei, reuşeşte să le dezamorseze prin folosirea cunoştinţelor vremii lui. 

Rezultatul, o carte antrenantă, plină de umor, care ironizează şi pe cei care fetişizau progresele industriale şi pe admiratorii romantici ai epocii medievale, foarte la modă pe vremea lui Twain.

Distracţie cu adevărat intelectuală

Romancier, scriitor satiric, umorist, Mark Twain, pe numele real  Samuel Langhorne Clemens, era considerat de William Faulkner „părintele literaturii americane“. Romane ca “Prinţ şi cerşetor”, „Aventurile lui Tom Sawyer”, Aventurile lui Huckleberry Finn” îi aduc notorietatea.

A devenit unul dintre cei mai populari scriitori americani. În 1907, la Expoziţia Jamestown, publicul a venit în număr impresionant numai ca să-l vadă pe el.

La moartea sa, în 1910, preşedintele SUA, William Howard Taft, a declarat: „Mark Twain a dat bucurie - distracţie cu adevărat intelectuală - milioanelor de oameni, iar operele sale vor continua să facă plăcere altor milioane din generaţiile următoare...

Umorul său a fost american, dar el a fost aproape la fel de apreciat de englezi şi alte naţii ca şi de conaţionalii săi. El a creat o parte trainică a literaturii americane”.

Informaţii şi abonamente

Pentru orice informaţii ne puteţi contacta la:

Telefon: 021.407.76.38 sau 021.407.76.51 (de luni până vineri, între orele 9.00-18.00) / Fax: 021.407.76.42

E-mail: carte@adevarul.ro

Abonamente cu cărţi

Ca să fii sigur că primeşti cartea în fiecare joi, abonează-te la „Adevărul”, în formula „ziar + carte”!
Abonamentele se pot face:

Prin internet, cu plata online, la: www.adevarul.ro/abonamente/adevarul

Prin sms: Trimite două sms-uri cu textul „Biblioteca” pentru a te abona la Adevărul (abonament pe o lună cu patru cărţi incluse)

Prin talonul din „Adevărul” (pagina 47) - completat şi expediat prin poştă (la OP 33, CP 143, Bucureşti) sau prin fax (la numărul 021.407.54.67)

Telefonic, la 021.407.54.64 sau 021.407.54.66   

Prin  e-mail: abonamente@adevarulholding.ro

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite