Cine va câştiga Nobelul pentru Literatură?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre posibilii câştigători se află scriitori de notorietate internaţională şi autori mai puţin cunoscuţi. Misterul care pluteşte în jurul laureatului se va spulbera mâine, când Juriul Academiei Suedeze îşi va face publică alegerea.

Numele câştigătorului Premiului Nobel pentru Literatură va fi dezvăluit mâine, după ce Academia din Stockholm a anunţat luni laureatul în medicină, iar marţi a făcut publice numele celor doi premianţi la fizică. Vineri va fi dat publicităţii numele câştigătorului Nobelului pentru Pace, iar la 11 octombrie vom afla la cine va merge Nobelul pentru Economie. Premiile vor fi înmânate în cadrul ceremoniei care va avea loc la Stockholm la 10 decembrie.

Citiţi şi:

Mario Vargas Llosa a primit Nobelul pentru literatură în 2010

Llosa, al unsprezecelea scriitor de limbă spaniolă care primeşte Nobelul

Herta Müller: „Nu m-a schimbat Premiul Nobel"

Peter Englund, secretar permanent al Academiei, a anunţat încă de la sfârşitul săptămânii trecute că juriul a hotărât deja laureatul Nobelului literar, dar că numele lui va fi dezvăluit joi.

Oficialul nu a oferit nici o informaţie şi nici un indiciu cu privire la identitatea  scriitorului care va încasa premiul ce anul trecut era în valoare de 1, 5 milioane de dolari.

O celebritate sau un necunoscut?

Kenyanul Ngugi wa Thiong’o (72 de ani) a petrecut 22 de ani în exil, iar acum predă la New York



Deşi experienţele anterioare au arătat, de fiecare dată, că alegerea juriului este imprevizibilă, în ultimele zile au apărut informaţii despre posibilii candidaţi de pe lista secretoasei comisii de la Stockholm. Potrivit agenţiei Reuters, favoriţii din acest an sunt patru poeţi: suedezul Tomas Tranströmer, polonezul Adam Zagajevski, sud-coreeanul Ko Un şi sirianul Adonis.

În topul candidaţilor pe care mizează casa de pariuri Ladbrokes din Marea Britanie conducea ieri, la ora 14.00, kenyanul Ngugi wa Thiong'o, autor de romane, piese de teatru, povestiri şi literatură pentru copii, profesor la New York University.

Scriitori notorii în aşteptare

Pe locul al doilea se clasa ieri cunoscutul prozator american Cormac McCarthy, autorul renumitelor romane „Drumul" şi „Nu există ţară pentru bătrâni". Potrivit aceleiaşi surse, un al treilea potenţial câştigător este japonezul Haruki Murakami, unul dintre cei mai populari şi cei mai prolifici scriitori contemporani de notorietate internaţională, autorul romanelor „Pădurea norvegiană", „În căutarea oii fantastice", „Iubita mea, Sputnik", „Kafka la malul mării" şi altele.

Suedezul Tomas Tranströmer figurează şi pe lista Ladbrokes, însă abia la poziţia a patra, urmată de sirianul Adonis. Printre scriitorii de cursă lungă, de ani buni în aşteptarea distincţiei acordate de Academia Suedeză, se numără, în ordinea şanselor cu care sunt cotaţi de Ladbrokes, americanii Joyce Carol Oates, Thomas Pynchon, Philip Roth şi E.L Doctorow, italianul Claudio Magris, israelianul Amos Oz şi peruanul Mario Vargas Llosa.

Kenyanul Ngugi wa Thiong’o (72 de ani) a petrecut 22 de ani în exil, iar acum predă la New York

Polonezul Adam Zagajevski (65 de ani), poet, s-a întors în Cracovia natală după 10 ani de activitate la Paris



O serie întreagă de autori recunoscuţi pe plan internaţional ar putea primi Nobelul literar, deşi sunt cotaţi cu puţine şanse: Antonio
Tabucchi, A.S. Byatt, Carlos Fuentes, Don DeLillo, Michel Tournier, Vaclav Havel, Javier Marias.

Potrivit topului Ladbrokes, alte nume de rezonanţă de pe scena internaţională a literaturii au foarte puţine şanse de a fi recompensate cu prestigioasa distincţie: Margaret Atwood, Milan Kundera, Peter Handke, David Malouf, Antonio Lobo Antunes, Ian McEwan, Umberto Eco, Ismail Kadare, Jonathan Littell, Michael Ondaatje, Salman Rushdie, Jon Fosse sau Paul Auster. Presa internaţională a fost rezervată în pronosticuri, subliniind faptul că alegerea comisiei este imprevizibilă.

Suedezi laureaţi după 1950

În a doua jumătate a secolului XX şi în primul deceniu al mileniului III, juriul din Academia de la Stockholm a recompensat doar trei compatrioţi cu Premiul Nobel pentru Literatură. În 1951, fericitul câştigător a fost Pär Lagerkvist, cunoscut cel mai mult prin romanele „Baraba" şi „Piticul". În 1974, juriul a desemnat doi laureaţi din Suedia, poeţii Eyvind Johnson şi Harry Martinson, care nu s-au bucurat de notorietate internaţională nici după ce au fost recompensaţi cu prestigioasa distincţie.

Polonezul Adam Zagajevski (65 de ani), poet, s-a întors în Cracovia natală după 10 ani de activitate la Paris
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite