Cinci premiere de la Cannes vin la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea de-a doua ediţie a Festivalului „Les Films de Cannes à Bucarest“ aduce în România, la sfârşitul săptămânii, filmele premiate în acest an pe Croazetă. În premieră absolută,  cele mai apreciate şi disputate filme care au fost incluse în selecţia din acest an a Festivalului de la Cannes vor fi proiectate la Bucureşti în cadrul Festivalului „Les Films de Cannes à Bucarest“ ce se va desfăşura între 14 şi 20

„The Tree of Life", în regia lui Terrence Malick, cu Brad Pitt şi Sean Penn, pelicula care a câştigat Palme d'Or în acest an, este un eveniment de neratat, pentru că nu va rula în cinematografele din România.

Favoritul criticilor la Cannes, filmul care a primit Premiul FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film), „Le Havre", în regia lui Aki Kaurismäki, va putea fi văzut de publicul din Bucureşti pe 19 şi 20 octombrie.

Andre Wilms şi Blondin Miguel în filmul „Le Havre“, regia Aki Kaurismäki



Cu nuanţe suprarealiste şi o doză de umor inteligent, pelicula i-a sedus pe jurnaliştii prezenţi pe Croazetă, care l-au aplaudat minute în şir la premieră şi l-au dat drept favorit la Palme d'Or. Comedia regizorului Aki Kaurismäki are în centru povestea de prietenie dintre un bătrân artist şi un băieţel african imigrant, urmărit de poliţie, care încearcă să-şi regăsească mama.

În mai, la Cannes, pelicula a obţinut şi o menţiune specială din partea juriului ecumenic. Totodată, a fost nominalizată la Premiul LUX, acordat de Parlamentul European, şi este propunerea Finlandei la Oscarul pentru cel mai bun film străin în 2012.

Sean PeNn, în rol de star rock

Tot în premieră absolută în România vor fi proiectate „This Must Be the Place", în regia lui Paolo Sorrentino, în care Sean Penn joacă rolul unui fost star rock ce decide să-şi răzbune tatăl pentru o umilinţă suferită în timpul Holocaustului, precum şi „Arirang", cel mai recent film al regizorului sud-coreean Kim Ki-duk, distins cu marele premiu al secţiunii Un Certain Regard (împreună cu „Stopped on Track", de Andreas Dresen).

„Route Irish", un alt titlu din program, ce poartă semnătura lui Ken Loach, tratează războiul din Irak şi a fost prezentat la Cannes în 2010, generând discuţii pe acest subiect.

Focus regizorii români

Programul va fi completat cu o selecţie de filme româneşti, care au ajuns în ultimul deceniu pe Croazetă. La 10 ani de când filmul „Marfa şi banii", în regia lui Cristi Puiu, a dat startul prezenţelor la Cannes al noului val de cineaşti, festivalul îşi propune să refacă traseul succesului pe care l-a avut filmul românesc. „Marfa şi banii" este, de altfel, pelicula care va deschide evenimentul, vineri, la ora 12.00. Sub titulatura „De la film de şcoală la film de Cannes", spectatorii sunt invitaţi să (re)vadă filmele regizorilor Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Cristian Nemescu, Cătălin Mitulescu, Radu Muntean, Andrei Ujică, fiecare dintre cele şapte zile fiind dedicată unui regizor român.

Proiecţiile vor fi urmate de discuţii în care aceştia vor fi invitaţi să vorbească despre filmele proprii şi prezenţa la Cannes, precum şi despre un titlu din selecţia de pe Croazetă din acest an. Preţul biletelor la Festivalul „Les Films de Cannes à Bucarest" variază între 7 şi 12 lei, iar la proiecţiile filmelor româneşti intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

Nu rataţi din programul festivalului!

Sâmbătă, 15 octombrie, ora 12.00, Cinema Studio, „Tree of life", de Terrence Malick

Sâmbătă, 15 octombrie, ora 20.00, Cinema Studio, „Arirang", de Kim Ki-duk

Duminică, 16 octombrie, ora 17.30, Cinema Studio, „Taxi Driver" de Martin Scorsese

Duminică, 16 octombrie, ora 20.00, Cinema Studio şi marţi, 18 octombrie, ora 18.00, Noul Cinematograf al Regizorului Român, „La piel que habito" de Pedro Almodóvar

Luni, 17 octombrie, ora 20.00, Cinema Studio, „Play", de Ruben Ostlund

Miercuri, 19 octombrie, ora 20.00, Cinema Studio, şi joi, 20 octombrie, ora 18.00, Noul Cinematograf al Regizorului Român, „Le Havre", de Aki Kaurismäki

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite