Chopin trăieşte la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pianistul britanic Sam Haywood va susţine duminică, 26 septembrie, de la ora 19.00, la Ateneul Român, un concert din cele mai cunoscute piese ale compozitorului romantic Frédéric Chopin, printre acestea: barcarole, balade, poloneze şi celebrele nocturne.

Evenimentul, care se înscrie într-un program mai amplu intitulat „Cruciada culturii", marchează trecerea a 200 de ani de la naşterea lui Chopin.

Sam Haywood este primul pianist care a cântat la pianul la care a lucrat Chopin însuşi, în ultimul său an de viaţă - un Pleyel din 1846. Cel mai recent disc al britanicului este înregistrat chiar la acest pian. Despre această confruntare, Haywood, şcolit la Academia Regală de Muzică, vorbeşte ca despre o provocare, în care s-au amestecat plăcerea şi frica:

„M-am temut mult de înregistrare. A trebuit să mă întorc la nişte piese extraordinare şi să încerc să găsesc noi căi de a aborda muzica, cu claritate", povesteşte pianistul într-un interviu acordat pentru „Adevărul literar şi artistic".

Pasionat de nori

În afară de nevoia de a împărtăşi muzica lui Chopin, Haywood are o regulă clară în ceea ce priveşte concertele sale. „E obligatoriu să dorm minim opt ore în noaptea de dinainte", spune Haywood care a concertat în Germania, Paris, Istanbul sau America.

„Din ce-mi amintesc, pernele de la hotelurile din Bucureşti sunt excelente! Nu ştiu însă cum poate cineva să doarmă în Germania. Acolo, ori te alegi cu o pernă flască, aproape fără pene, ori cu una lungă ca un cârnat, care te obligă să-ţi ţii gâtul într-un unghi imposibil."

Haywood, cunoscut şi pentru turneele mondiale alături de violonistul Joshua Bell, este pasionat de studiul norilor, despre e convins că sunt „replici fidele ale sentimentelor umane".

"A trebuit să mă întorc la nişte piese extraordinare şi să găsesc noi căi de a aborda muzica, cu claritate."
Sam Haywood
pianist

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite