Ceremonia lecturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O incitantă carte de îndemn la ceremonia lecturii a apărut la Ed. Polirom sub semnătura cunoscutului eseist Valeriu Gherghel: "Porunca lui rabbi Akiba (Ceremonia lecturii de la sfântul Augustin

O incitantă carte de îndemn la ceremonia lecturii a apărut la Ed. Polirom sub semnătura cunoscutului eseist Valeriu Gherghel: "Porunca lui rabbi Akiba (Ceremonia lecturii de la sfântul Augustin la Samuel Pepys)".
Pornind de la formula în care rabbi Akiba a impus un anume ritual de lectură în comun, Valeriu Gherghel cheamă la o fascinantă provocare: reluarea marilor teme medievale şi moderne. Abandonul ceremoniei lecturii în comun (care era un act firesc într-un Ev Mediu cu mult mai atrăgător decât s-a bănuit) construieşte fiorul pierderii sacrului într-o modernitate eşuată în autosuficienţă. Astfel recâştigaţi, Borges şi Descartes, Don Juan şi episcopul Ambrosius, Ulysse şi şebeleski devin trepte ale unei scări pe care autorul ne ademeneşte a urca împreună, făcându-ne părtaşi la propria sa edificare meditativă. Adaos la sinceritatea autoflagelantă, sensibilitatea eseistului, ca un antidot al unui raţionalism exacerbat, aduce greutate şi simpatie: "Libertatea nu se poate preţui în nici o monedă cunoscută. Nici în şekeli şi nici în ţechini. Intenţia mea nu este totuşi foarte pură. Bănuiesc că lumea simte în continuare nevoia unei educaţii sentimentale. Când mă gândesc la asta, mă cuprinde pe neaşteptate un hohot sardonic, ca pe un anume preot puritan dintr-o carte a lui Fuentes, la sfârşitul predicii".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite