Povestea Cenuşăresei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Volumul ilustrat din colecţia „Disney Clasic“ va fi distribuit împreună cu ziarul „Adevărul“. Nu uitaţi să cereţi astăzi la chioşc cea de-a şaptea cărticică „Disney“ - „Alice în Ţara Minunilor“. Săptămâna viitoare apare „Cenuşăreasa“. 

 De-a lungul timpului au apărut mii de variante ale cunoscutei poveşti „Cenuşăreasa“. Istoricul grec Strabo vorbeşte în „Geografia“ (secolul I Î. H.) despre tânăra săracă Rhodopis, pe jumătate grecoaică, pe jumătate egipteană.

În timp ce spăla rufe în râul Ormoc, un vultur i-a luat unul dintre pantofi, scăpându-l chiar la picioarele Faraonului Amasis. Acesta i-a pus pe slujitori să o caute în tot Regatul pe posesoarea condurului. Una singură a fost norocoasă: Rhodopis. Faraonul s-a îndrăgostit pe loc de ea şi a luat-o de soţie.

O altă versiune a poveştii apare în „Nopţile Arabe“. Şi japonezii şi-au închipuit un basm cu aceeaşi temă. În anul 1635, italianul Giambattista Basile a pomenit de o variantă a cărţii care a stat la baza unor opere scrise de francezul Charles Perrault şi de Fraţii Grimm.

Una dintre cele mai populare istorioare rămâne cea a lui Charles Perrault, în 1697. Celebră este şi versiunea germanilor Jacob şi Wilhelm Grimm (secolul al XIX-lea). Una dintre cele mai apreciate adaptări cinematografice a poveştii „Cenuşăreasa“ aparţine studiourilor Disney (1950).

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite