Cenuşa lui Carlos Fuentes merge la Paris

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul mexican Carlos Fuentes a murit marţi, la vârsta de 83 de ani, într-un spital din Mexic, iar cenuşa lui va fi transferată în Franţa, în celebrul cimitir Montparnasse

Carlos Fuentes, unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori contemporani, s-a stins din viaţă în această săptămână, la Ciudad de Mexico, în urma unei hemoragii la nivelul tubului digestiv. Iniţiativa de a-i transfera cenuşa la Paris, în cimitirul Montparnasse, respectă o dorinţă mai veche a lui Fuentes, care voia să fie aproape de copiii lui, Carlos şi Natasha, morţi în 1999, la vârsta de 25 de ani, respectiv în 2005, la vârsta de 32 de ani, şi care au fost înmormântaţi în capitala Franţei, afirmă presa mexicană care o citează pe văduva romancierului, Silvia Lemus, informează AFP, citată de Mediafax.

Celebrul scriitor, care a vizitat prima dată Parisul în 1950 a rămas un mare îndrăgostit de acest oraş, într-un interviu recent, afirmând: „La Paris, mă simt ca acasă, sunt foarte mulţumit şi înconjurat de frumuseţe". De altfel, între 1975 şi 1977 Fuentes a fost ambasador al Mexicului la Paris.

Miercuri, sicriul său a fost depus la Palais des Beaux-Arts din capitala mexicană, pentru un omagiu solemn la care au participat şi preşedintele ţării, Felipe Calderon, dar şi câteva sute de admiratori.
Citat deseori ca potenţial laureat al premiului Nobel pentru literatură, Carlos Fuentes, intelectual de stânga, a obţinut în 1987 premiul Cervantes, considerat cel mai prestigios trofeu pentru literatură în limba spaniolă din lume.

Scriitorul mexican a fost recompensat cu Legiunea de Onoare în 1992 şi a primit premiul pentru literatură decernat de Fundaţia Prinţul Asturiei în 1994.

Carlos Fuentes Macias s-a născut pe 11 noiembrie 1928, a fost unul dintre cei mai renumiţi romancieri şi eseişti din literatura hispanică, operele sale fiind traduse în numeroase limbi de circulaţie internaţională.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite