Cele mai scumpe fotografii din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artistul german Andreas Gursky este autorul unei fotografii care a bătut toate recordurile de preţ: 4, 3 milioane de dolari.

Instantaneul intitulat „Rin II" (1999) a fost vândut la acest preţ fabulos pe 10 noiembrie, în cadrul unei licitaţii organizate de Casa Christie's de la New York, a anunţat cotidianul „The Telegraph". Publicaţia a realizat şi un top al celor mai scumpe zece fotografii din lume, luând în considerare preţul la care s-au vândut prin licitaţie.

Primele cinci poziţii din clasament sunt următoarele:
1.Andreas Gursky - „Rhine II"/„Rin II", 1999: 4, 3 milioane de dolari, Christie's, New York, noiembrie 2011. Lucrarea reprezintă o imagine cenuşie a Rinului. Fotograful a explicat într-un interviu: „Fotografia spune mult cu mijloace minime. Eu o consider o imagine alegorică despre sensul vieţii".

2. Cindy Sherman, „Untitled #96" / „Fără titlu #96", 1981: 3, 9 milioane de dolari, Christie's, New York, mai 2011. Fotografie înfăţişează o tânără stând culcată pe spate, care priveşte spre aparatul de fotografiat.

3. Richard Prince, „Untitled (Cowboy)"/„Fără titlu (Cowboy)", 2001-2002: 3, 4 milioane de dolari, Southeby's, New York, noiembrie 2007. Lucrarea este o prelucrare a unei fotografii ce surprinde un cowboy, realizate de Sam Abell pentru o reclamă la o marcă de ţigări.

4. Andreas Gursky, „99 Cent II Diptychon", 2001: 3,3 milioane de dolari, Southeby's, Londra, februarie 2007. Fotografia este alcătuită din două părţi şi surprinde interiorul unui supermarket. În 2007, a devenit cea mai scumpă fotografie din lume, în cadrul licitaţiei Southeby's, care a avut loc în capitala Marii Britanii.

5. Edward Steichen, „The Pond-Moonlight" („Iaz în lumina lunii"), 1904:, 2,9 milioane de dolari, Southeby's, New York, februarie 2006. Instantaneul a fost realizat la Mamaroneck, New York, şi surprinde o pădure care se reflect în apa unui iaz noaptea, numărându-se printre primele fotografii color din lume.

Andreas Gursky, autorul celui mai scump instantaneu fotografic vândut la licitaţie, se numără printre cei mai cunoscuţi artişti vizuali din Germani. Născut la Leipzig în 1955, Andreas Gursky s-a făcut remarcat prin fotografii color, de mari dimensiuni, care surprind în general clădiri şi peisaje. Lucrările lui au fost expuse în cele mai importante muzee de artă contemporană din lume.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite