VIDEO Cele mai gustate filme româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pelicula „Eu când vreau să fluier, fluier“ de Florin Şerban, premiată în februarie cu Ursul de Argint la Berlin, este pe primul loc în topul spectatorilor. Peste 50.000 de români au mers, anul acesta, să vadă filmul lui Florin Şerban. Poziţia a doua este ocupată de „Poker“ în regia lui Sergiu Nicolaescu, cu 24.000 de spectatori. Informaţiile au fost furnizate de Agenţia Champions şi au fost înregistrate la 9 decembrie 201

Două extreme ocupă primele  poziţii ale box office-ului românesc: „Eu când vreau să fluier, fluier", sub direcţia lui Florin Şerban (35 de ani) şi „Poker" al veteranului Sergiu Nicolaescu (80 de ani).

Mai citeşte şi:

Filme de animaţie sau cu actori?

Lansat la 26 martie, filmul lui Florin Şerban, care îi are în rolurile principale pe actorii George Piştereanu şi Ada Condeescu, a adus în sălile de cinema, în anul 2010, 52.644 de spectatori, totalizând încasări de peste 700.000 de lei. „Poker", care a avut premiera la 9 aprilie, a încasat 391.322 lei şi a avut 24.000 de spectatori.

În topul realizat de Agenţia Champions, cu cele mai vizionate zece filme româneşti în 2010,  „Nuntă în Basarabia", regizat de Napoleon Helmis, se află pe locul trei. Coproducţia a strâns 114.769 lei, având 12.000 de spectatori de la premiera din 24 septembrie.

Două documentare, la loc de cinste în top

Documentarul lui Andrei Ujică, „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", una dintre cele mai aşteptate premiere ale anului, s-a lansat la 29 octombrie şi ocupă locul 4 în top, cu 11.578 de spectatori şi încasări de peste 100.000 de lei. Aclamat de către majoritatea criticilor internaţionali de vârf, „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" (montaj şi sunet: Dana Bunescu) este construit exclusiv din imagini de arhivă. Ujică a lucrat patru ani la film, vizionând peste 1.000 de ore de înregistrări oficiale din arhiva TVR şi de la Arhiva Naţională de Filme. „Filmul nu trasează doar un arc în timp peste o întreagă epocă - un sfert de secol din istoria unei ţări -, ci urmăreşte şi evoluţia biologică a lui Ceauşescu, iar ea devine reprezentativă pentru îmbătrânire. Dar ce m-a urmărit mai mult decât oricare dintre gesturile caracteristice ale lui Ceauşescu, în timpul lucrului la film este privirea, schimbarea privirii lui de-a lungul anilor", a povestit regizorul într-un interviu acordat pentru „Adevărul literar şi artistic".

Pe locul şapte al clasamentului se află tot un documentar: „Kapitalism - Reţeta noastră secretă", de Alexandru Solomon, care a avut premiera la 23 aprilie. Filmul care descrie parcursul de la comunism la o economie originală de piaţă, avându-i ca „personaje" pe George Copos sau Gigi Becali, a strâns 8.121 de spectatori, având încasări de peste 50.000 de lei.

 „Medalia de onoare", poziţie onorabilă

Victor Rebengiuc îl interpretează pe Ion I. Ion, personajul principal din „Medalia de onoare“ (locul 9)

Victor Rebengiuc îl interpretează pe Ion I. Ion, personajul principal din „Medalia de onoare“ (locul 9)

 „Morgen", debutul în lungmetraj al regizorului Marian Crişan, care a obţinut patru premii la Festivalul de Film de la Locarno, printre care şi Premiul Special al Juriului, se situează pe locul cinci în topul celor mai vizionate filme. A fost lansat la 1 octombrie, a strâns 10.693 de spectatori şi a făcut încasări de 69.000 de lei. Urmează, pe locul şase, „Marţi, după Crăciun", regizat de Radu Muntean. Filmul lansat luna trecută a avut deja 8.633 de spectatori şi 110.608 de lei încasări, atrăgând prin povestea unui triunghi amoros (în rolurile principale: Mirela Oprişor, Mimi Brănescu şi Maria Popistaşu). 

Mimi Brănescu şi Maria Popistaşu în „Marţi, după Crăciun“ (locul 6)

Mimi Brănescu şi Maria Popistaşu în „Marţi, după Crăciun“ (locul 6)

Locurile 8, 9 şi 10 revin filmelor „Websitestory", de Dan Chişu - 7.315 spectatori, 106.370 de lei încasări -, „Medalia de onoare", în regia lui Peter Călin Netzer - 6.001 spectatori, 72.048 de lei încasări -, şi „Felicia, înainte de toate", regizat de Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf - 4.095 de spectatori, 27.285 de lei încasări. „Medalia de onoare" a fost una dintre premierele aşteptate ale toamnei, fiind lansat la 11 noiembrie şi avându-i în distribuţie pe Victor Rebengiuc şi pe fostul preşedinte al României, Ion Iliescu. Despre personajul său, Ion I. Ion, un tată prins între dragostea pentru fiul său şi recuperarea propriei mândrii, Victor Rebengiuc declara într-un interviu acordat pentru „Adevărul": „Povestea lui Ion Ion este povestea unui om care din dragoste filială face o prostie: fiul lui vrea să plece în străinătate şi el îl reclamă la Poliţie, fiindcă îşi doreşte să aibă copilul lângă el. Când face asta, Ion Ion nu se gândeşte nicio clipă la băiatul lui, se gândeşte doar la propria persoană. Asta m-a emoţionat la personaj".

"Rolul din «Medalia de onoare» este, într-un fel, un cântec de lebădă al carierei mele."
Victor Rebengiuc actor

d
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite