Ce-ar fi dacă Iisus ar trăi astăzi printre noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Evanghelia după Jimmy" se constituie într-o satiră la adresa Casei Albe, a Vaticanului sau a religiilor Romanul lui Didier van Cauwelaert a apărut la Humanitas Fiction şi a fost lansat la

"Evanghelia după Jimmy" se constituie într-o satiră la adresa Casei Albe, a Vaticanului sau a religiilor

Romanul lui Didier van Cauwelaert a apărut la Humanitas Fiction şi a fost lansat la Bookfest în prezenţa autorului.

Cartea are un subiect de bestseller: americanii au prelevat probe ADN de pe Giulgiul din Torino şi au realizat o clonă a lui Iisus. Subiectul este ofertant, pentru că încearcă un răspuns la întrebarea "Ce ar fi dacă Iisus ar trăi astăzi printre noi?". Iar răspunsul este unul logic. Marile puteri ale lumii ar încerca să-l transforme într-un agent de propagandă în favoarea lor.

Aşa se întâmplă şi în roman, unde un întreg mecanism format din consilieri de imagine, servicii secrete sau "antrenori" spirituali încearcă să-l transforme pe Iisus-clonă în portavocea intereselor americane.

Religie fără religioşi

Întrebat dacă este un om religios, Didier van Cauwelaert ne-a răspuns: "Nu sunt un tip religios, ceea ce mă interesează este mesajul de dragoste şi de inteligenţă din Evanghelii. <> şi <> au aceeaşi etimologie (<> ). Accept religia în sesul inteligenţei, dar o resping pe cea care înseamnă fanatism, prostie, dogmă.

Georges Clemenceau spunea: războiul este un lucru prea serios pentru a-l lăsa pe mâna militarilor. Eu aş parafraza: credinţa, religia sunt lucruri prea importante pentru a le lăsa pe mâna celor religioşi. Omul laic trebuie să-şi pună toate problemele legate de credinţă, nu pentru a ajunge să creadă bazându-se pe datele ştiinţei, ci pentru a reflecta".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite