Cazul Tanacu, în cărţi pentru festivalul de la Cannes

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Beyond the Hills“, de Cristian Mungiu, inspirat de tragedia reală a unei exorcizări din judeţul Vaslui, ar putea face parte din competiţie.

„Beyond the Hills"/„După dealuri", al doilea lungmetraj al regizorului Cristian Mungiu, este, potrivit variety.com, pe lista scurtă a competiţiei Festivalului de Film de la Cannes (16-27 mai). Anunţul oficial va fi făcut joi, 19 aprilie. Despre prezenţa „Beyond the Hills" pe lista festivalului s-a speculat, însă, încă din luna februarie. Tot atunci, compania Sundance Selects, o divizie a IFC Films, a anunţat că a cumpărat drepturile de distribuţie pentru America de Nord ale noului film. Ar fi pentru a doua oară când Cristian Mungiu va ajunge la Cannes, după ce, în anul 2007, regizorul a câştigat Palme d'Or pentru „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile".

Tanacu, varianta ficţiune

Cristian Mungiu semnează şi scenariul pentru „Beyond the Hills", a cărui poveste este inspirată de cazul exorcizării de la Tanacu. În luna mai a anului 2005, măicuţa Irina Cornici îşi pierdea viaţa la Mănăstirea Sfânta Treime din judeţul Vaslui.

În filmul lui Mungiu, eroinele sunt două fete, Alina şi Voichiţa, care au crescut împreună la orfelinat şi s-au regăsit apoi într-o mănăstire izolată din România. Alina vrea să plece pentru a se stabili în Germania şi îşi doreşte ca Voichiţa s-o urmeze. Însă Voichiţa este ataşată profund de viaţa de la mănăstire. Atunci când Alina îl înfruntă pe preot, tânăra este dusă la spital, iar persoanele care o îngrijesc încep să creadă că este posedată de diavol. Filmările pentru „Beyond the Hills" au avut loc în judeţul Prahova, iar din distribuţie fac parte Valeriu Andriuţă, Cosmina Stratan şi Cătălina Harabagiu.

Alte 20 de filme intră în competiţie

„Beyond the Hills" - pe care variety.com îl numeşte „o dramă religioasă" - se poate afla în competiţia oficială de la Cannes alături de alte 20 de pelicule din întreaga lume. Printre favoriţi mai sunt argentinanul Pablo Trapero cu „White Elephant"/„Elefantul alb", Ken Loach - „The Angel's Share"/„Partea îngerilor" şi ucraineanul Sergei Loznitsa cu „In the Fog"/„În ceaţă".

„Dintre toţi posibilii competitori, doi ar putea face pereche ca laureaţi cu Palme d'Or: iranianul Abbas Kiarostami, cu «Like Someone in Love», o iubire care se petrece în Japonia, şi românul Cristian Mungiu, cu drama religioasă «Beyond the Hills»", notează variety.com.

Pe de altă parte, mai scrie variety.com, se conturează şi o prezenţă americană puternică la ediţia din acest an a Festivalului de Film de la Cannes, printre titlurile majore care ar putea să se regăsească în selecţia oficială a evenimentului numărându-se: „Killing Them Softly", în regia lui Andrew Dominik, „Lawless", de John Hillcoat sau „Mud", de Jeff Nichols.  

Thierry Fremaux, delegatul general al festivalului, şi comitetul său de selecţie vor continua să decidă filmele care ar putea să participe la Cannes, până la, şi chiar posibil până după anunţarea selecţiei oficiale prevăzută pentru joi dimineaţă, la Paris. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite