Catedrala şi sinagoga

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reputatul regizor Radu Gabrea a luat decizia de a-şi reuni două dintre documentarele realizate în ultimii ani într-un film-coupé, intitulat „Două lumi în muzică“.

Filmul, în durată totală de o oră şi 50 de minute, va fi lansat la 21 ianuarie în cinematografele din ţară. În Bucureşti, filmul va putea fi vizionat la Cinema Union, în perioada 21-27 ianuarie, premiera de gală urmând să aibă loc în seara de joi, 20 ianuarie.

Cele două documentare evocă cu mult farmec două lumi artistice şi culturale: cea a muzicii klezmer şi cea a muzicii saşilor din Transilvania, pe cât de diferite ca stil, pe atât de fascinante. Primul film al coupé-ului, „Concerte la Biserica Neagră", este o rememorare istorică şi muzicală, prin intermediul dirijorului Horia Andreescu şi a altor specialişti, a celui mai important monument de arhitectură gotică din România, Biserica Neagră din Braşov.

Filmul îl surprinde pe dirijor într-un concert susţinut la Biserica Neagră, în care prezintă lucrări ale compozitorilor saşi transilvăneni, în cea mai mare parte redescoperite de el însuşi.

„Căutându-l pe Schwartz", al doilea film al coupé-ului, evocă istoria muzicii klezmer, prin intermediul călătoriei în România, în căutarea rădăcinilor sale evreieşti şi româneşti, a cântăreţei de muzică klezmer Elizabeth Schwartz. Regizorul continuă astfel reconstituirea istoriei muzicii klezmer, filmul fiind partea a doua a documentarului „Rumenye! Rumenye!", lansat în 2006.

Elizabeth Schwartz  şi Yale Strom, în „Căutându-l pe Schwartz“



Legăturile dintre subiectele celor două filme sunt mai profunde decât par. Din punct de vedere muzical, este vorba de revenirea în atenţia publicului internaţional a două stiluri de muzică: klezmerul (muzica tradiţională idiş) şi muzica veche, barocă.

Pe de altă parte, filmele documentează fascinanta contribuţie culturală a celor două etnii: saşii din Transilvania şi evreii din Moldova, arătând cât a pierdut ţara prin dispariţia aproape completă a celor două comunităţi. Este sugerată astfel profunda tragedie istorică a României. Paralele precum catedrală/sinagogă, Transilvania/Moldova, Vest/Est fac din filmul-coupé al lui Gabrea un mixaj fascinant. 

"Am dorit să arăt legătura profundă şi surprinzătoare care poate fi găsită între stiluri şi culturi diferite, dar care îşi au sursa în spaţiul românesc."
Radu Gabrea
regizor

image

Trailerul filmului „Două lumi în muzică“

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite