Catedrala Neamului - cu sau fără concurs

0
Publicat:
Ultima actualizare:

şi beneficiarului, pentru că oferă în final mai multe idei şi pentru că dă posibilitatea să se aleagă, din bani publici, cea mai bună idee". Dintr-o discuţie anterioară cu Episcopul Vicar

şi beneficiarului, pentru că oferă în final mai multe idei şi pentru că dă posibilitatea să se aleagă, din bani publici, cea mai bună idee". Dintr-o discuţie anterioară cu Episcopul Vicar Vicenţiu Ploieşteanu (vezi ziarul Adevărul din 25 februarie a.c.) am văzut că la nivel de Patriarhie există oscilaţii dacă să mai organizeze sau nu un concurs. La această lipsă de transparenţă a Bisericii Ortodoxe Române (BOR) în privinţa viitoarei catedrale patriarhale, şerban Sturza ne-a răspuns: "Este explicabil, pentru că se doreşte finalizarea acestui proiect cât mai repede şi din această cauză întotdeauna se ridică discuţii. Se consideră că vorba multă e sărăcia omului. În realitate aici e cu totul altceva. Este o problemă care are şi aspecte tehnice, dar şi un rezultat care trebuie să fie performant".
Din dialogul cu vicarul patriarhal a mai rezultat limpede că există simpatii şi antipatii, oameni agreaţi şi alţii mai puţin agreaţi, de aceea acesta a şi lansat eventuala idee a unui concurs cu invitaţi... Replica dlui Sturza a venit prompt: "Mai există şi această formă de concurs cu invitaţi şi câteodată se practică. Tot ce pot să vă spun este că Ordinul Arhitecţilor din România organizează, împreună cu beneficiarul, concursurile de arhitectură. Nu-l organizează nici filialele, nici alte organizaţii. Legislaţia concursului de arhitectură este o legislaţie internaţională şi dă posibilitatea şi altor concurenţi, de oriunde, să participe, inclusiv din afara ţării. Se merge pe nişte formule care sunt unanim acceptate, iar Ordinul Arhitecţilor nu are dreptul să participe, pentru că altfel s-ar naşte un conflict de interese. Suntem neutri, există un grup de lucru care aplică nişte reguli, stabileşte termene."
Această grabă stupefiantă ne face să ne întrebăm cât de mult poate dura concursul, astfel încât beneficiarul este în stare să-l eludeze sau aceasta este doar un pretext pentru înlăturarea unora? şerban Sturza ne lămureşte: "Din momentul în care se lansează, concursul poate să dureze 5-6 luni. E o chestiune care se poate face bine şi repede. Există nişte proceduri şi intervale obligatorii care trebuie respectate. Din câte ştim noi, BOR nu a prezentat până acum nicio temă".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite