Cartile in format electronic n-au fost "rasfoite" inca in Romania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viata editarii de carte din Romania post- comunista s-a dezvoltat spectaculos. Care sunt astazi problemele cu care se confrunta un editor, care sunt modalitatile de colaborare cu institutiile de

Viata editarii de carte din Romania post- comunista s-a dezvoltat spectaculos. Care sunt astazi problemele cu care se confrunta un editor, care sunt modalitatile de colaborare cu institutiile de stat sau private, cum merge piata de carte intr-o tara care va intra in curand in Uniunea Europeana - iata doar cateva dintre problemele pe care si le pune orice cititor. Sunt motivele pentru care ne-am adresat catorva directori de edituri care au avut amabilitatea sa raspunda la mai multe intrebari. Iata care au fost raspunsurile la intrebarea: "Aveti carti in format electronic?"
Editura Univers Enciclopedic
Pregatim o serie de astfel de carti. Primele care vor aparea sunt "Dictionarul explicativ al limbii romane", "Micul dictionar enciclopedic", "Dictionarul englez-roman" al Academiei.
Irina Popa, director
Editura Polirom
In acest moment, noi nu avem carti in format electronic, ceea ce se cheama e-books. Pentru anumite titluri epuizate se pot furniza fisiere, in cazul in care cineva chiar are nevoie de o anumita carte.
Silviu Lupescu,
director general
Grup editorial Rao
Intentionam, dar deocamdata nu avem carti in format electronic.
Ovidiu Enculescu,
director general
Editura Paralela 45
Toate cartile sunt in format electronic. O parte din textul unei carti poate sa fie citit deja astfel. Si urmeaza sa dezvoltam acest lucru.
Calin Vlasie,
director general
Editura Curtea Veche
Raspunsul la intrebare este nu. Publicarea in format electronic e altceva. Aparitia unei carti in format clasic necesita (din pacate?; din fericire?) o investitie (de cele mai multe ori a editorului, uneori insa a autorului sau a sponsorului). Aceasta "cenzura" atat de hulita are si partea ei buna, venind dinspre economia de piata: cerne zdravan textele viabile de cele prea specioase, daca nu de-a dreptul proaste. In lumea asta - a cartii "pe hartie" - stiu sa ma descurc, cat de cat, si imi pastrez placerea de a nu comenta gradina vecinului.
Grigore Arsene, director
Editura Humanitas
Humanitas Multimedia a produs singura sau in colaborare 11 titluri de audiobook sau CD audio, dintre care unele sunt epuizate din stoc: "A face dragoste aproape perfect" - Bebe Mihaescu, "Alchimistul" - Paulo Coelho, "Cine rade la urna. Umor de campanie" (CD audio) - Divertis (impreuna cu Roton), "De ce iubim femeile" si "Parfumul aspru al fictiunii" - Mircea Cartarescu, "De la Vlad Tepes la Dracula Vampirul" - Neagu Djuvara, "Despre ingeri" - Andrei Plesu, "Schimbarea subiectului - o reverie" - H.-R. Patapievici, "Spartura din cer" - H.-R. Patapievici, "Trei poeme filozofice pentru S." - Constantin Noica, "Usa interzisa" - Gabriel Liiceanu.
Manuela Paraschivescu,
director marketing
Editura Compania
Nu am produs e-book-uri si nici nu avem in vedere acest domeniu in viitorul imediat, dar apreciem efortul altora si credem ca nu e lipsit de viitor.
Petru Romosan,
director general
Editura Trei
Sincer sa fiu, deocamdata nu ne-am gandit la asta. E o alta perspectiva, o alta abordare. Probabil ca vom face. Dar nu avem o strategie pe termen scurt.
Silviu Dragomir,
director editorial
Editura Herald
Deocamdata, nu. In viitor, cu siguranta. Cum cartea in format electronic depinde de piata conexa a computerelor (mai ales a celor individuale), evolutia acestei piete ne va arata momentul oportun pentru o orientare mai hotarata spre cartea alternativa. Deocamdata ramanem preocupati mai mult de ideile pe care le promovam decat de "vehiculele" acestora.
Aurelian Scrima, director
(Ancheta integrala poate fi citita in suplimentul special al Targului de Carte Bucuresti 2005, care se vinde si cu Adevarul literar si artistic din 31 mai a.c.)

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite