Cărtărescu: "Băsescu e un prizonier neputincios al sistemului politic românesc"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi până de curând era un susţinător al preşedintelui, scriitorul Mircea Cărtărescu susţine acum că Traian Băsescu nu mai poate schimba ceva în România.

El a povestit, într-un interviu acordat Observatorului Cultural, că, interesat fiind de viaţa politică, a început să scrie editoriale politice, mai întâi la Jurnalul Naţional, iar apoi la Evenimentul Zilei.

“Am crezut în liberalism, am crezut mult şi în Emil Constantinescu, şi în Traian Băsescu, adică în forţele care se opuneau restauraţiei PSD-iste. După câţiva ani, Jurnalul naţional a devenit nefrecventabil şi am plecat la Evenimentul zilei. Aici l-am sprijinit cât de mult am putut pe Băsescu, care îl învinsese pe Năstase (răul absolut, pentru mine) în alegeri”, a declarat Cărtărescu.

Responsabil de situaţia politică actuală este divorţul dintre Băsescu şi Tăriceanu, adică destrămarea alianţei DA, consideră scriitorul.

“După cum interpretăm ce s-a întîmplat atunci, vinovaţi sunt liberalii sau vinovat e Băsescu. Oricum am lua-o şi oricine ar fi avut dreptate, am mai spus-o: epoca Băsescu mi se pare terminată, cu bunele şi relele ei. Ca şi Emil Constantinescu, actualul preşedinte e azi un prizonier neputincios al sistemului politic românesc, corupt şi nenorocit. De când nu mai cred că Băsescu poate schimba ceva în România, n-am mai putut să scriu cu siguranţa cu care-o făceam înainte. Căci azi nu mai cred în nici o direcţie şi în nici o persoană de pe eşichierul politic.

În momentul ăsta, cauza pierdută în politica românească mi se pare că este chiar România. Dar eu nu sunt un negativist, nu sunt un om care să jubileze când lucrurile merg prost. Aş vrea sincer ca lumea politică românească să iasă din fundătura deprimantă în care se află acum”, a adăugat Mircea Cărtărescu.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite