Carole Bouquet îi adoră pe români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre marile frumuseţi ale filmului european, actriţa franceză Carole Bouquet – lansată, în 1977, de regizorul Luis Buñuel în filmul „Acest obscur obiect al dorinţei“, parteneră a lui Roger Moore în James Bond-ul „For Your Eyes Only“ (1981) şi ex-logodnică a lui Gérard Depardieu, cu care a avut o relaţie amoroasă timp de opt ani –, s-a aflat în weekend la Bucureşti.

Actriţa a susţinut, vineri şi sâmbătă, două spectacole-lectură la Teatrul Odeon, cu „Scrisori către Genica" (scrisorile lui Antonin Artaud către marea sa iubire, actriţa de origine română Génica Athanasiou), iar sâmbătă după-amiază a prezentat proiecţia filmului „Acest obscur obiect al dorinţei", una dintre cele cinci pelicule alese de Institutul Francez pentru o miniretrospectivă Carole Bouquet.

La 53 de ani, Carole Bouquet este de o mare frumuseţe, graţie şi distincţie (exterioară şi interioară), şi mai ales nu lasă deloc impresia că s-ar fi chinuit pentru asta,fiind, pe deplin, întruchiparea acelei „joie de vivre" tipic franţuzeşti. Regizorul spaniol Luis Buñuel a ales-o, la vârsta de 17 ani, pentru a întruchipa „acest obscur obiect al dorinţei" unui bărbat cu 40 de ani mai în vârstă, interpretat de Fernando Rey, iar Carole Bouquet mărturiseşte că, deşi acest rol i-a marcat întreaga carieră, nu îşi mai aminteşte foarte mult despre turnajul cu Buñuel, decât „imensa frică" pe care o resimţea, fiind la primul său rol în cinema. Este şi filmul a cărui proiecţie a prezentat-o la Institutul Francez, reamintind că, deşi scenariul fusese scris pentru o singură actriţă, un accident de parcurs a făcut ca Buñuel să ia decizia distribuirii, în rolul Conchitei, a două actriţe: Carole Bouquet şi Angela Molina. În ceea ce s-a dovedit a fi ultimul său film, marele regizor spaniol îşi continuă şi desăvârşeşte critica burgheziei pe care a făcut-o întreaga viaţă, cu mijloacele freudismului, mai degrabă decât ale marxismului.

„Dinu Lipatti! Quelle merveille!" („Ce minune!), a exclamat Carole Bouquet, atingând pianul din salonul Institutului Francez, la care marele muzician a cântat, aşa cum se menţiona într-un scurt text în română şi franceză. Actriţa a afirmat, în răspunsurile acordate în exclusivitate pentru „Adevărul", că îl adoră pe Dinu Lipatti, ca şi pe Sergiu Celibidache, cunoaşte bine opera lui George Enescu, iar un alt român care îi este familiar este Eugène Ionesco; acesta este considerat, în Franţa, în primul rând francez, iar opera sa este studiată în învăţământul general.

Carole Bouquet şi-a exprimat din nou admiraţia pentru Antonin Artaud, din ale cărui scrisori citeşte în acest turneu de spectacole-lectură. Iubirea dintre genialul scriitor, actor şi regizor şi actriţa română este o mare poveste de dragoste, iar scrisorile unele dintre cele mai frumoase texte pe care le-a citit. Deşi îl consideră pe Artaud un „geniu", Carole Bouquet nu crede că geniul este o formă a nebuniei. În opinia sa, Artaud nu era nebun („la urma urmei, ce este schizofrenia?"), ci o conştiinţă foarte lucidă, care‑şi descrie cu intensitate propria suferinţă, „durerea": „Viaţa sa este dureroasă, era un om foarte fragil". Scrisul lui Artaud nu-şi pierde niciodată coerenţa, cu excepţia unei scurte perioade, după întoarcerea din Mexic, unde consumase halucinogene (peyotl). 

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite