Carnavalul - meteor al lui Purcărete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miţa Baston interpretată de Ofelia Popii este „curat electrică“, declanşând tunete şi fulgere în „D’ale Carnavalului“ după I.L. Caragiale, care a avut vineri premiera la Teatrul „Radu Stanca“ din Sibiu. Regizorul Silviu Purcărete a împlinit ieri 61 de ani. „M-am născut pe 3 aprilie 1950, deşi în acte e trecută data de 5 aprilie“, mărturiseşte regizorul.

„Electrică ploieşteancă!", zice Nae Girimea (Nicu Mihoc) despre Miţa Baston (Ofelia Popii), care a fost să se angajeze la telegraf, dar n-avea încă vârsta necesară. „Poanta din text era lipsită de haz în contextul actual. Aşa că am văzut-o pe Miţa, ca pe o femeie care datorită temperamentului se încarcă de electricitate statică.

Am făcut-o să sară scântei", spune Silviu Purcărete despre Ofelia Popii, de neuitat şi în rolul lui Mefisto, în celebrul „Faust". „Mie îmi place foarte mult ploaia. În spectacolul după Caragiale,  fenomenele meteo ţin de decupaj, de viziune romantică", a subliniat regizorul. Astfel, Miţa Baston declanşează fulgere şi tunete la propriu, în regia lui Silviu Purcărete şi scenografia lui Dragoş Buhagiar din spectacolul „D'ale Carnavalului" de la Sibiu.

Didina de trei ori

Înfăţişând tipul cuceritorului, al aventurierului, Nae Girimea, frizer şi subchirurg, este amantul Miţei Baston, care la rândul ei este amanta lui Mache Răzăchescu, ce-i mai zice şi Crăcănel (Adrian Matioc). Dar, în acelaşi timp, Nae este şi amantul Didinei Mazu (Cristina Ragos, Raluca Iani, Serenela Mureşan), amanta lui Iancu Pampon (Constantin Chiriac). Un rol care îi vine mănuşă lui Constantin Chiriac este Pampon,  îmbrăcat cu o cuşmă de urs, cu o lentoare şi o perplexitate tâmpă extraordinare.

Forţa lui Pampon nu poate fi dovedită, în final, decât de trei Didine, interpretate simultan de trei actriţe. „Personajul Didinei are mult mai puţine puncte de sprijin, în text, decât cel al Miţei. Apărea un dezechilibru. Împreună cele trei actriţe reuşesc să împlinească personajul Didinei", a punctat regizorul. De asemenea, până a ajunge să-l interpreteze pe Pampon, Constantin Chiriac i-a mai ipostaziat pe Crăcănel şi pe Nae.

Un carnaval feeric

Spectacolul lui Purcărete devine un carnaval feeric, în care muzica modulară a lui Vasile Şirli, interpretată la saxofon, acordeon, flaut, vioară, trompetă şi tobe de trupa teatrului D'Ale Band, creează o armonie între spaţiul de joc şi energia primară a spectacolului.
Regăsim în spaţiul mahalalei personaje memorabile, femei uşoare, pătimaşe, bărbaţi robuşti, o lume marginală şi periferică, care adună o panoplie de cârciumari, chivuţe, mascaţi, gunoieri, bucătărese, toţi vorbind un limbaj savuros, arhaic şi pestriţ.

Purcărete redă aerul mahalalei de altădată, prin covoarele turceşti puse pe pământ, printr-un camion, lăzi din crâşmă, mici fripţi pe grătar. E o lume a contrastelor, plină de gunoaie, cu cărnuri şi ceapă, în care dospesc tot felul de mirosuri. Scenograful Dragoş Buhagiar care a stat zi şi nopate lângă regizor spune că va începe să gândească altfel un spectacol de-acum încolo. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite