Caragiale, comic în ţara lui Eminescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Academicianul Eugen Simion consideră că Eminescu este un mare poet în ţara lui Caragiale şi că I. L. Caragiale este un mare comic în ţara lui Eminescu, potrivit unui interviu acordat Agerpres.

„Aparent (Caragiale şi Eminescu - n.r.) locuiesc pe astre diferite, reprezentând două părţi ale aceluiaşi spirit - spiritul comic şi spiritul liric, profund. Dar se şi spune adeseori, apropo de această contradicţie dintre ei, că Eminescu este un mare poet în ţara lui Caragiale şi că Ion Luca Caragiale este un mare comic în ţara lui Eminescu. Unul merge spre profunzime, să spunem spre metafizica spiritului românesc, celălalt merge spre manifestările lumeşti, umoristice, ironice, pe scurt profunzimile comicului pe care românii îl au şi îl cultivă", a declarat fostul preşedinte al Academiei Române.

Deşi mari personalităţi ale culturii române precum Constantin Noica şi Petre au considerat că Ion Luca Caragiale era o piedică în calea accesului la metafizică, academicianul Eugen Simion consider că dramaturgul a fost un spirit complex.

„Caragiale nu trebuie confundat cu Mitică, personajul său. Mitică este o creaţie a spiritului comic. Cine îl citeşte mai atent pe Caragiale îşi dă seama de complexitatea acestui spirit. Caragiale are o metafizică, are un acces la metafizică, este un om foarte profund şi prin asta el se întâlneşte cu Eminescu. Numai că veneau din locuri diferite. Unul venea cu această viziune profundă a lumii româneşti vechi, a spiritului românesc, celălalt venea din târgul valah, din bâlciul bucureştean. Dar ei se întâlnesc undeva, în această metafizică a marii creaţii", a mai spus Eugen Simion în interval pentru Agerpres.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite