Cămin futurist la Mihăileşti, finanţat de Ministerul Culturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul localităţii buzoiene Mihăileşti s-a ambiţionat să rămână în istorie şi s-a gândit să ctitorească în centrul comunei un cămin cultural neobişnuit. Este vorba despre o

Primarul localităţii buzoiene Mihăileşti s-a ambiţionat să rămână în istorie şi s-a gândit să ctitorească în centrul comunei un cămin cultural neobişnuit. Este vorba despre o construcţie din sticlă şi metal, cum numai în metropolele moderne s-au mai văzut. Edificiul futurist se află de aproape un an în stadiul de proiect, iar săptămâna aceasta primarul din Mihăileşti a primit vestea că Ministerul Culturii a acceptat să-i finanţeze construcţia.

Stan Stan este primar în Mihăileşti din 2004. Până atunci, a fost director de cămin cultural la Florica, sat care şi-a declarat recent independenţa de Mihăileşti, devenind comună. Acum, localitatea pe care o păstoreşte nu are un spaţiu pentru organizat petreceri, discoteci ori proiecţii de filme. S-a gândit să clădească una în centrul comunei şi a solicitat un proiect. A optat pentru ceva de domeniul SF: "Are un aspect mai modern pentru că, fiind şi în centrul comunei, am zis să începem şi noi să schimbăm aspectul satului. Nu mai voiam forma clasică de cămin cultural, care e perimată", spune primarul Stan Stan, în timp ce, entuziasmat, expune proiectul pe ecranul unui laptop. "Am nevoie de vreo 340.000 de euro. Am trimis proiectul la Ministerul Culturii pentru că, la o şedinţă a Asociaţiei Comunelor, domnul ministru Iorgulescu a promis finanţare pentru comunele care nu au cămine culturale. Există un program de reabilitare, modernizare a căminelor culturale, până în 100.000 de euro. Suma asta reprezintă tot bugetul pe care îl are comuna pe un an şi din forţe proprii nu avem cum să-l facem vreodată", susţine primarul Stan. Zilele trecute, i s-a adus la cunoştinţă că proiectul futurist a fost agreat de Ministerul Culturii şi vor primi o primă tranşă. Vechiul cămin cultural din Mihăileşti a fost grav avariat la cutremurul din 1977, a fost demolat în scurt timp şi niciunul dintre primarii localităţii nu a mai reuşit să îl reconstruiască de atunci. Arhitecţii nu s-au pronunţat încă dacă proiectul se încadrează cu adevărat în specificul zonei.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite