Brâncuşi-virtual, din America şi Australia până la Hobiţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ediţie), dedicat vieţii şi operei lui Brâncuşi. Bine structurat, cu prezentări ample, CD-ul cuprinde şase capitole (viaţa - obârşia şi copilăria, într-o poveste istorisită de Barbu

ediţie), dedicat vieţii şi operei lui Brâncuşi. Bine structurat, cu prezentări ample, CD-ul cuprinde şase capitole (viaţa - obârşia şi copilăria, într-o poveste istorisită de Barbu Brezianu, expoziţie virtuală, Brâncuşi în muzeele româneşti, maestrul fotograf, atelierul, eseuri şi evocări). Un simplu click pe expoziţia virtuală ne introduce în lumea creaţiei brâncuşiene. 83 de opere, însoţite de text, se vor dezvălui privitorului. Un tur virtual prin Muzeul Naţional de Artă ne înfăţişează doar o parte din munca artistului oltean, "acel falnic cetăţean român" (Barbu Brezianu), "Danaida", "Cuminţenia pământului" sau prin Muzeul de Artă din Craiova ("Sărutul", "Domnişoara Pogany", "Fragment de tors"). Un alt click ne poartă pe o hartă a lumii, din Europa, America de Nord până în Australia, în muzee celebre internaţionale, care adăpostesc opere brâncuşiene. Într-o vizită în atelierul lui Brâncuşi din Paris, în 1938, Sanda Tătărăscu Negropontes rememorează fiecare colţişor al locuinţei, unde "erau înghesuite aproape toate operele lui". "Era o atmosferă de basm", mai spune Sanda Tătărăscu, amintind şi de laviţa unde se odihnea sculptorul, adusă tocmai din Gorj, sau de colţul cu un vraf de farfurii. "Viaţa mea nu a fost decât un şir de întâmplări minunate..." (Constantin Brâncuşi).
CD-ul, în care s-au investit 18.000 euro (editat în 500 de exemplare), nu se comercializează, destinaţia lui fiind de obiect de studiu, pentru schimburi culturale, şi se va găsi în biblioteci, instituţii de învăţământ şi academii. Brâncuşi este unul dintre cei mai vânduţi artişti din lume la ora actuală. Sculptura "Pasăre în spaţiu" a fost adjudecată, anul trecut, la licitaţie, cu 27,5 milioane de dolari, figurând astfel pe locul al doilea în topul celor mai scumpe opere de artă vândute la licitaţie în 2005.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite