Brâncuşi, în „Pădurea de sculpturi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebra „Pasăre în spaţiu” a sculptorului român va putea fi văzută, începând de astăzi, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană. Până la 1 martie 2009, MNAC găzduieşte o amplă expoziţie care cuprinde 40 de lucrări din faimoasa colecţie a omului de afaceri elveţian, pasionat de artă, Simon Spierer.

Simon Spierer a început să colecţioneze sculpturi în anul 1980. Până în 2004, cu un an înaintea morţii sale, când a donat toate lucrările Muzeului Landului Hessen din Darmstadt, Germania, a reuşit să adune capodopere ale celor mai importanţi sculptori ai secolului XX, printre care Hans Arp, Constantin Brâncuşi, Alberto Giacometti, Max Ernst, Anthony Caro, Jean-Louis Perrot sau Sebastien Kito.

Omul de afaceri elveţian s-a ocupat în paralel de fabrica de tutun a tatălui său şi de artă.

În anii `50, din primii bani câştigaţi, a cumpărat lucrări pe care avea să le expună, după zece ani, în propria galerie din Geneva, unde Spierer organiza deseori întâlniri cu artiştii. Totodată, a pus bazele unei tabere de creaţie la Boissano, între Genova şi Roma.

„Nu-mi pot imagina viaţa fără artă”, obişnuia să le spună Simon Spierer prietenilor săi, încercând oarecum să le explice dorinţa lui de a se înconjura de capodopere.

De la Picasso la Brâncuşi

Şi-a intitulat colecţia „Pădurea de sculpturi”, la sugestia celor care intrau în locuinţa sa pentru a-i admira lucrările, pe care le asemănau cu nişte copaci într-o pădure.

A fost pasionat, la început, de pictură, însă şi-a vândut această colecţie (care cuprindea tablouri de Picasso sau Miro) pentru a se dedica sculpturilor.

Cea mai aşteptată lucrare din colecţie este „Pasărea în spaţiu” a lui Constantin Brâncuşi, evaluată la aproape 20 de milioane de euro.

Brâncuşi a lucrat  40 de ani la celebrele sale „Păsări de aur” sau „Păsări măiastre”, din marmură, bronz sau ghips.

Sculptura din bronz „Pasărea în spaţiu”, expusă începând de astăzi, de la ora 19.00, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti, are o înălţime de 184,8 centimetri şi este considerată cea mai bună din serie.

Expoziţia „Pădurea de sculpturi” a fost itinerată până acum la Atena şi Sofia şi este însoţită de un film documentar. 

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite