Brăiloiu, distins la Academie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri, care a cumpărat joi manuscrisele lui Cioran licitate la Paris, a primit „Meritul Academic“, cea mai înaltă distincţie a Academiei Române acordată şefilor de stat. George Brăiloiu a anunţat ieri că va dona documentele scriitorului Bibliotecii Academiei, acestea urmând să fie transportate aici direct de la Paris.

Devenit celebru prin gestul său de mecenat, George Brăiloiu a declarat, ieri, la Academia Română că, după cumpărarea manuscriselor lui Cioran licitate săptămâna trecută la Paris, a fost solicitat de Academia Română, Biblioteca Centrală Universitară (BCU) şi Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional pentru a discuta donarea documentelor. Omul de afaceri a ales Academia Română, iar pentru această donaţie a declarat că nu doreşte decât să primească o copie a manuscriselor lui Cioran. „Cred că am făcut alegerea corectă şi că locul manuscriselor este la Academia Română, lângă manuscrisele lui Eminescu şi ale celorlaţi mari scriitori", a declarat George Brăiloiu.

Doar un telefon de la Ministerul Culturii

Biblioteca Centrală Universitară alături de Televiziunea Română au participat joi la licitaţia de la Paris, dar au pierdut în faţa omului de afaceri. Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, care a fost aspru criticat pentru faptul că instituţia pe care o conduce nu s-a implicat în cumpărarea obiectelor licitate la Paris, l-a sunat pe George Brăiloiu şi l-a felicitat pentru gestul său, după care l-a invitat la cabinetul de la minister. În schimb, tratativele de donaţie pentru Academie au fost mediate de Eugen Simion. BCU a transmis că „indiferent dacă opţiunea domnului George Brăiloiu de a dona manuscrisele ne va include sau nu, noi îl felicităm pentru gestul de înaltă generozitate, atât de rar întâlnit astăzi".

Documente de jumătate de milion de euro

Obiectele licitate la Paris au făcut parte din arhiva familiei Cioran păstrată la Sibiu de fratele scriitorului, Aurel Cioran, decedat în 1997, la 83 de ani,  potrivit lui Sorin Ilieşiu, regizorul filmului documentar „Apocalipsa după Cioran" (1995), realizat alături de filosoful Gabriel Liiceanu. Între timp, obiectele au fost vândute în Franţa de Eleonora Cioran, soţia lui Aurel Cioran, şi răscumpărate acum de omul de afaceri George Brăiloiu pentru suma de 508.000 de euro.

Manuscrisele vor fi facsimilate

Expertul Frédéric Castaing, citat de Mediafax, a precizat, cu o zi înainte de licitaţie, că manuscrisele care acoperă perioada din viaţa lui Cioran de dinainte de a se stabili definitiv în Franţa, în anii 1940, sunt total diferite de cele 37 de caiete manuscrise ale filosofului atribuite definitiv de justiţia franceză, luna trecută, comerciantei de vechituri Simone Baulez.

Eugen Simion a anunţat că s-a hotărât deja ca  manuscrisele donate să fie facsimilate, ca şi manuscrisele lui Eminescu, şi publicate într-un număr de exemplare, de această dată pe spezele Academiei. De asemenea, Academia va colabora cu Biblioteca „Astra" din Sibiu, unde există alte 500 de scrisori ale lui Cioran, pentru ca documentele să fie tipărite într-o operă completă Cioran şi publicate într-o bibliotecă virtuală, potrivit lui Florin Filip, vicepreşedinte al Academiei Române.

Un gest rar



„Cred că gestul domnului Brăiloiu este unul excepţional într-o lume românească unde veştile proaste vin grămadă peste noi. A fost o veste extraordinară faptul că un om de afaceri şi-a cheltuit o bună parte din veniturile lui ca să aducă manuscrisele lui Cioran în ţară", a declarat academicianul Eugen Simion (foto stânga) care l-a premiat pe George Brăiloiu (foto dreapta).

În sala „Theodor Pallady" a Bibliotecii Academiei Române a fost ieri vernisată o expoziţie aniversară, iar în Aula Academiei Române a avut loc sesiunea festivă dedicată centenarului naşterii lui Emil Cioran (1911-1995). Printre invitaţi s-au numărat Eugen Simion, Monseniorul Ioan Robu, Dan Hăulică. De asemenea, au fost prezenţi în sală oameni din Răşinari, primarul şi preotul comunei natale a scriitorului, care i-a dăruit lui George Brăiloiu o icoană a Sfântului Gheorghe. Academicianul Eugen Simion a subliniat că distincţia „Meritul Academic" este acordată de Academie de obicei şefilor de stat.

"Gestul domnului Brăiloiu este unul excepţional: un om de afaceri şi-a cheltuit o bună parte din veniturile lui ca să aducă manuscrisele lui Cioran în ţară."
Eugen Simion
academician

image
Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite