Reducerile au scos Bookfestul din criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ediţia din acest an a târgului încheiat ieri a fost una neaşteptat de bună pentru edituri, care s-au declarat mulţumite de cum au mers vânzările. Criza de care s-au speriat editorii înainte de începerea târgului a fost doborâtă de reducerile substanţiale practicate, de până la 60 %, şi de ofertele promoţionale.

Editura Litera Internaţional n-a simţit că ediţia din acest an a Târgului Bookfest a fost una de criză, datorită reducerilor mari de preţ, care au atras cumpărători.

„Au fost bine primite biografia lui Marquez, enciclopediile, dicţionarele sau ghidurile turistice“, a declarat Cristina Băbuş, coordonatorul PR al Editurii Litera Internaţional. Tiberiu Stamate, coordonator PR la Editura Paralela 45, a spus că ediţia din acest an a salonului a fost una „neaşteptat de bună“. „Existau premisele crizei, care i-a ţinut pe toţi editorii în şah. Paralela 45 a avut reduceri substanţiale – 35 % din preţul tuturor cărţilor“, a menţionat Tiberiu Stamate.

Beneficiile crizei

Denisa Comănescu, directorul Editurii Humanitas Fiction, a precizat că a venit foarte multă lume la stand şi pentru că au fost reduceri substanţiale. Ana Androne, coordonatorul de marketing al Editurii All, a spus: „Criza atât de mediatizată se pare că a fost benefică, pentru că i-am aşteptat pe cititori cu reduceri cuprinse între 15% şi 60% şi cu preţuri speciale la 80 de titluri de referinţă din oferta noastră“.

Editura Trei a simţit o creştere a profitului cu 20-30% mai mult faţă de anul trecut. Teodora Ivan de la Editura Nemira arată că, deşi suntem într-un an de criză, oamenii cumpără în continuare carte.

Evenimente editoriale

Printre cele mai importante lansări de ieri se numără biografia autorizată a lui Gabriel Garcia Marquez, semnată de britanicul Gerald Martin, apărută la Editura Litera Internaţional. Criticul literar Dan C. Mihăilescu a spus că volumul „Gabriel Garcia Marquez. O viaţă“ este „la fel de luxuriant, de arborescent, de stufos precum opera sa“.

Acelaşi critic literar a vorbit şi la lansarea volumului „Cioran, scrisori către Wolfgang Kraus“, publicat de Humanitas. „Toată cartea asta nu face decât să deplângă la un mod spectaculos-paradoxal cum se alege praful de Occident, din cauza democraţiei, care nu ştie să fie şi dictatorială la o adică“, a comentat Dan C. Mihăilescu.

Tot ieri, Humanitas a lansat „Cum să devii un Nimeni“, de Iulian Comănescu. Volumul nu este „o carte de dirigenţie, ci cartea unui scriitor care este şi analist“, după cum a spus Radu Paraschivescu. 

Lansările de sâmbătă

Evenimentul principal al Târgului Bookfest a fost lansarea cărţii „Mărturisirile unui disident convertit“, de Adam Michnik, în prezenţa autorului. Cunoscutul scriitor şi disident polonez a spus despre cartea lui că este „o laudă adusă omului perfect şi societăţii imperfecte“.

Cu ocazia lansării cărţii sale „Faţă în faţă cu generalul Ion Mihai Pacepa“, Lucia Hossu-Longin a povestit întâmplări din culisele realizării singurului interviu pe care l-a acordat Pacepa vreunui jurnalist român.

 Actriţa Oana Pellea şi-a lansat „Jurnalul“. „Este o carte care nu ascunde relele sub preş“, a declarat Ioana Pârvulescu.

Radu Paraschivescu şi-a lansat romanul „Balul fantomelor“, o satiră la adresa societăţii postrevoluţionare româneşti.

Top trei cărţi vândute

Humanitas

1. „Jurnal 2003-2009“ - Oana Pellea
2. „Faţă în faţă cu generalul Ion Mihai Pacepa“, de Lucia Hossu-Longin
3. „Întoarcere în secolul XXI“, de Ioana Pârvulescu

Humanitas Fiction

1. „Cu mănuşi“, de Mihaela Nicola
2. „Vechiul oraş imperial“, de Yasunari Kawabata
3. „Casa de la Riverton“, de Kate Norton

Polirom
Colecţia Non-Fiction


1. „Mărturisirile unui disident convertit“, de Adam Michnik
2. „Diavolul şi ucenicul său: Nae Ionescu - Mihail Sebastian“, de Marta Petreu
3. „Dicţionarul ideilor fixe“, de Eugen Istodor

Colecţia Traduceri

1. „Seducătoarea din Florenţa“, de Salman Rushdie
2. „Simetria de temut“, de Tracy Chevalier
3. „Ritornela foamei“, de Le Clézio

Cartea Românească

1. „Proorocii Ierusalimului“, de Radu Aldulescu
2. „Viaţa unui şef de departament“, de Şerban Anghene
3. „Coada“, de Dragoş Voicu

Litera Internaţional

1. „Gabriel Garcia Marquez.
O viaţă“, de Gerald Martin
2. „Noul Dicţionar Vizual“ (în cinci limbi)
3. Ghidurile turistice vizuale

Paralela 45

1. „Istoria critică a literaturii române“, de Nicolae Manolescu
2. „Privirea contesei Hahn-Hahn“ şi „Cartea lui Hrabal“, de Péter Esterházy
3. „Destinul valah“, de Adrian Majuru

All

1. „Shantaram“, de Gregory David Roberts
2. „Cele mai frumoase locuri din Europa“
3. „Cum funcţionează mintea“, de Steven Pinker.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite