Bob Dylan, surpriza pariurilor la Nobelul literar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cantautorul Bob Dylan era cotat aseară cu prima şansă la Premiul Nobel pentru Literatură. Câştigătorul va fi anunţat astăzi, la ora 14.00. Bob Dylan se situa, ieri- seară, pe prima poziţie în topul casei britanice de pariuri Ladbrokes, cu o cotă de 5/1, înaintea poetului sirian Adonis, a romancierului japonez Haruki Murakami şi a poetului suedez Tomas Tranströmer.

Ieri, scriitorul Mircea Cărtărescu ocupa poziţia a 18-a, cu o cotă în scădere, de 33/1, după ce săptămâna trecută se plasa pe poziţia a noua, cu o cotă de 20/1. Cărtărescu era depăşit de Antonio Lobo Antunes (poziţia a 16-a), Amos Oz (poziţia a 14-a), Cormac McCarthy (poziţia a 12-a) şi Philip Roth (poziţia a 9-a).

Publicaţia britanică „The Guardian" remarca, ieri, ascensiunea incredibilă a lui Bob Dylan în fruntea clasamentului casei de pariuri. Bob Dylan a venit de pe ultimele poziţii până pe locul 1, de la o cotă de 100/1 până la cota de 4/1, detronându-l pe poetul arab Adonis, care fusese de neclintit până atunci.

Surse din interiorul casei Ladbrokes au explicat că numele americanului a fost propulsat de sumele impresionante pe care anumiţi entuziaşti le-au pariat pe victoria lui Bob Dylan, într-un timp foarte scurt. Ei au fost impulsionaţi, probabil, de ponturile venite din cercurile Academiei Suedeze. Ani de-a rândul, Bob Dylan a fost un outsider, prezenţa lui pe listele caselor de pariuri fiind considerată mai degrabă insolită, şi nu cu adevărat ameninţătoare.

„Am văzut destulă agitaţie în rândul unor oameni‑cheie şi acest lucru poate sugera că Dylan chiar are o mare şansă anul acesta", a declarat Alex Donohue, purtătorul de cuvânt al casei de pariuri Ladbrokes.

Poetul Bob Dylan

Bob Dylan (70 de ani) este muzician, compozitor, poet şi pictor, un militant pentru drepturile omului. Nicu Alifantis crede că muzica lui Dylan a fost un fenomen muzical şi în România anilor '70, când explozia genului folk a fost ca o reverberaţie a muzicii protestatare americane, în timp ce Mircea Baniciu a declarat pentru „Adevărul" că Bob Dylan scrie extraordinar, iar cântecele au rezistat datorită versurilor. „El nu este un mare muzician, ci un mare poet, un om cu idei fenomenale, un personaj cu o mare personalitate, plus că a avut avantajul să fie şi evreu", spunea Mircea Baniciu.

„Felul în care cântă Dylan e recitativ, aproape sec, totuşi te absoarbe", spunea Mick Jagger, vocalistul trupei The Rolling Stones, iar Bono, solistul trupei U2, aprecia „pugilismul verbal" al lui Bob Dylan.

Topul favoriţilor

1. Bob Dylan (SUA)    5/1
2. Adonis (Siria)    6/1
3. Haruki Murakami (Japonia)    8/1
4. Tomas Tranströmer (Suedia)    10/1
5. Assia Djebar (Algeria)    10/1
6. Ko Un (Coreea de Sud)    14/1
7. Péter Nádas (Ungaria)    16/1
8. Les Murray (Australia)    16/1
9. Philip Roth (SUA)    16/1
10. Thomas Pynchon (SUA)    20/1
11. Nuruddin Farah (Somalia)    20/1
12. Cormac McCarthy (SUA)    25/1
13. Joyce Carol Oates (SUA)    25/1
14. Amos Oz (Israel)    25/1
15. Bei Dao (China)    25/1
16. Antonio Lobo Antunes (Portugalia)    25/1
17. K. Satchidanandan (India)    33/1
18. Mircea Cărtărescu (România)    33/1
19. John Banville (Irlanda)    33/1
20. Colm Toibin (Irlanda)    33/1

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite