Noua Bibliotecă Naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi va fi semnat contractul pentru refacerea sediului instituţiei Valoarea contractului de execuţie a lucrărilor de refacere şi de refuncţionalizare este de 64.312.581 de euro, fără

Astăzi va fi semnat contractul pentru refacerea sediului instituţiei

Valoarea contractului de execuţie a lucrărilor de refacere şi de refuncţionalizare este de 64.312.581 de euro, fără TVA, şi are o durată de execuţie de 30 de luni.

Edificiul din bulevardul Unirii 22 urmează a fi reconstruit şi reamenajat de Asociaţia SC Rotary Construct SRL, SC Rombet SA şi SC UTI Instal Construct SA, în urma licitaţiei publice din 16 iunie. Valoarea contractului este de 64.312.581 de euro, fără TVA, şi are o durată maximă de execuţie de 30 de luni.

De 22 de ani lucrările stagnează

După 22 de ani în care lucrările la reabilitarea bibliotecii au stagnat, a fost realizată o reproiectare a obiectivului. Astfel, a fost adăugată sediului principal şi Aula, care va avea 400 de locuri şi va cuprinde săli de conferinţe şi manifestări culturale, spaţii publice polivalente, sală multimedia, librărie, anticariat, spaţii pentru alimentaţie publică, expoziţii, depozite carte, dar şi spaţii moderne pentru angajaţi.

Înfiinţată în 1859

Biblioteca Colegiului Sfântul Sava din Bucureşti e "strămoşul" Bibliotecii Naţionale. Ea a fost dată în folosinţă în anul 1838 şi avea, la acea dată, un fond de aproximativ 1.000 de volume.

În 1859, instituţia primeşte numele de Biblioteca Naţională, apoi de Biblioteca Centrală. Din 1864 până în 1901, este numită Biblioteca Centrală a Statului, după care e desfiinţată până în 1955, când volumele sunt transferate la Biblioteca Academiei. Apoi ajung în instituţia nou-înfiinţată, Biblioteca Centrală de Stat, care primeşte în 1990 numele de Biblioteca Naţională a României.

Noaptea e "un sfetnic bun"

Biblioteca Centrală Universitară din Cluj-Napoca va avea din octombrie program până la miezul nopţii şi va trece la sistemul de acces liber la raft.

Conducerea instituţiei susţine că e nevoie de o reformare a bibliotecilor din România, de o sincronizare cu statutul acestora din Europa.

Printre alte obiective propuse se numără aducerea la zi a documentării din biblioteci, modernizarea spaţiilor şi redimensionarea orarului (ora închiderii va fi 24.00), astfel încât cei care studiază să poată avea acces la documentaţie chiar şi noaptea.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite