La Biblioteca Naţională până şi "sediul" virtual e în paragină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

electrice şi de apă defecte sau nesigure, care au suportat mutări, inundaţii, cutremure. Ele nu pot asigura un microclimat acceptabil din cauza variaţiilor mari de umiditate relativă (25%-100%),

electrice şi de apă defecte sau nesigure, care au suportat mutări, inundaţii, cutremure. Ele nu pot asigura un microclimat acceptabil din cauza variaţiilor mari de umiditate relativă (25%-100%), de temperatură între vară şi iarnă (0-25°C) şi a infestării cu agenţi biologici nocivi (microorganisme, mucegaiuri, insecte, rozătoare)", se arăta într-un studiu de acum doi ani în revista "Bibliopolis" (nr. 2/2004), autori Isabela Lişman şi Carmen Stângaciu. Tot acolo sunt enumerate sediile unde sunt depozitate cărţile.
În afara rotaţiei guvernelor care n-au alocat fonduri suficiente nici măcar pentru întreţinere, nimic nu s-a schimbat de atunci, ci dimpotrivă. Anumite sedii sunt revendicate, cele vechi au rămas în acelaşi hal, iar pentru sediul cel nou există proiecte minunate... nu însă şi finanţări.
Înţelegem situaţia cu totul delicată a personalului BN, fiecare om este pus adesea să facă munca a doi-trei oameni - fiindcă, de-a lungul anilor, personalul a fost redus, după cum ne-a declarat directorul Dan Erceanu. De aceea trebuie să fim ceva mai îngăduitori, starea de spirit a angajaţilor BN nu este, cu siguranţă, de invidiat.
Asupra altui aspect vrem să stăruim: de ce site-ul bibliotecii arată atât de jalnic? Cine accesează site-ul Bibliotecii Naţionale, www.bibnat.ro, va avea surpriza să constate că nu a mai fost actualizat din anul 2002 şi că este incomplet. Mai mult, doamna Tabita Chiriţă, care răspunde de acesta, ne-a spus că nici catalogul on-line nu va fi pus în funcţiune într-un timp apropiat.
Cei obişnuiţi să caute cărţi on-line pe site-urile bibliotecilor universitare din ţară sunt stupefiaţi. Mai mult, navigatorii pe internet ştiu că există un portal numit "gabriel" în care sunt cuprinse principalele biblioteci naţionale ale ţărilor europene. Este o altă abordare, deloc de neglijat, prin care ieşim în Europa... Măcar din acest punct de vedere şi tot credem că încă se mai poate face câte ceva. Pentru asta este nevoie însă de bunăvoinţă şi de un minim spirit managerial. Biblioteca Naţională a României a fost sacrificată ani în şir nu numai din cauza sărăciei, ci şi pentru că s-a aflat la răspântii de interese şi orgolii prost gestionate.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite