Berlinala a premiat cu aur violenţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Tropa de Elite" al lui Jose Padilha a câştigat Ursul de Aur pentru cel mai bun film. Subiectul controversatului film al lui Jose Padilha, care prezintă lupta violentă împotriva drogurilor din

"Tropa de Elite" al lui Jose Padilha a câştigat Ursul de Aur pentru cel mai bun film.

Subiectul controversatului film al lui Jose Padilha, care prezintă lupta violentă împotriva drogurilor din suburbiile oraşului Rio, nu a fost pe gustul criticilor sau al spectatorilor ediţiei cu numărul 58 a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Deşi nu s-a numărat printre favoriţi, "Tropa de Elite" a luat Ursul de Aur pentru cel mai bun lungmetraj.

"Realitatea braziliană este uneori mai rea decât ceea ce arată filmul", a recunoscut regizorul Jose Padilha. Contrar reacţiilor de la Berlinală, primul său film de ficţiune, după documentarul apreciat "Bus 174", s-a bucurat de un succes enorm în Brazilia. "Udedh Bun", regizat de indianul Siddharth Sinha, şi-a adjudecat Ursul de Argint.

O astfel de statuetă i-a fost acordată şi lui Paul Thomas Anderson pentru cel mai bun regizor ("There will be blood"). Anderson a spus despre Daniel Day-Lewis, actorul care dă viaţă personajului principal din filmul său, că este "un actor incredibil care ar face orice regizor să pară un bun cineast".

"Standard Operating Procedure", de Errol Morris, a fost răsplătit cu Marele Premiu al Juriului. Au mai câştigat Urşi de Argint Sally Hawkins ("Happy-go-lucky", regia Mike Leigh) pentru cea mai bună actriţă şi Reza Naji ("Avaz-e Gonjeshk-ha", regia Majid Majidi) pentru cel mai bun actor.


Urs de Aur pentru scurtmetrajul românesc


Cel mai important premiu pentru scurtmetraj, un Urs de Aur, a fost ridicat de regizorul român Bogdan Mustaţă, cu scurtmetrajul de zece minute "O zi bună de plajă". În prim-plan este povestea a trei puşti delincvenţi care sechestrează un şofer de dubă şi o prostituată şi-i duc pe o plajă.

Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu - "Zuo You/ In Love We Trust" de Wang Xiaoshuai
Ursul de Argint pentru contribuţia artistică excepţională - Jonny Greenwood (muzica - "There will be blood")
Premiul Alfred-Bauer - în memoria fondatorului Berlinalei, pentru "Lake Tahoe" de Fernando Eimbcke

Cel mai bun film de debut: "Asyl - Park and Love Hotel" de Kumasaka Izuru
Premii FIPRESCI: "Lake Tahoe" de Fernando Eimbcke (Competiţie), "Rusalka (Mermaid)" de Anna Melikian (Panorama) şi "Shahida - Brides of Allah (Brides of Allah)" de Natalie Assouline (Forum).
Premiul UIP: "Frankie", scurtmetraj irlandez în regia lui Darren Thornton
DAAD Short Film Prize: "B teme/In the theme", peliculă rusească de Olga
Popova.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite