Benzile desenate scot din amorţeală istoria literaturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emil Cioran, Lucian Blaga şi Mihai Eminescu atacă mediocritatea culturii într-un volum colorat Ziarul Adevărul prezintă în exclusivitate câteva pasaje dintr-o carte care va avea

Emil Cioran, Lucian Blaga şi Mihai Eminescu atacă mediocritatea culturii într-un volum colorat

Ziarul Adevărul prezintă în exclusivitate câteva pasaje dintr-o carte care va avea parte, cu siguranţă, de momente controversate: "Istoria alternativă a literaturii române în benzi desenate".

O poveste halucinantă, cu puternice accente de realitate. Trei tineri scriitori contemporani vor să schimbe convenţiile în literatură, printr-un volum de benzi desenate, nemaipublicat în România. O carte colorată, în care Eminescu, Blaga, Cantemir, Cioran şi Cărtărescu vorbesc despre mediocritatea literaturii autohtone.Bucureşti, zilele noastre. Ion Cristoiu se duce la Biblioteca Academiei şi cere "Istoria literaturii române de la origini până în prezent", de George Călinescu. Răsfoieşte stupefiat paginile. Sunt complet albe. Cineva a furat fără milă romanele celebre din biblioteci, ştergând urmele marii literaturi române. Doar operele mediocre au rămas în rafturi. La Rop Tv, cea mai în vogă televiziune, virtuozul cântăreţ de inspiraţie orientală Adriano Wonder anunţă bucuros decesul materiei la care a rămas cândva repetent. Autorii jafului mileniului sunt necunoscuţi. Trei scriitori români contemporani pleacă într-o călătorie iniţiatică, pentru a dezlega misterul şi a găsi vinovaţii.

Deznodământ de policier

Detectivii nonconformişti se întâlnesc cu marii literaţi şi au o surpriză de proporţii: vinovaţi de vidul din Istoria Literaturii Române sunt chiar aceştia. Deziluzionaţi de "direcţia de azi a literaturii române", ei fie şi-au retras operele, fie pur şi simplu au şters paginile respective acţionând pe timpul nopţii în toate bibliotecile care conţineau respectiva lucrare. Motivul dezicerii de istorie este cutremurător: nu vor ca numele lor să fie asociat cu marea cantitate de non-valoare promovată în toate epocile. În final, tinerii îi conving pe clasici să vină la Bucureşti, pentru a lua parte la o dispută publică. Miza: rezolvarea crizei valorii.

Marii scriitori sunt "cool"

Acum şase luni, Luca Dinulescu, Răzvan Bică şi Dragoş Schenkel au început să scrie textul de bază pentru volumul de benzi desenate, folosind ca sursă de inspiraţie chiar capodopera lui George Călinescu. Intenţia lor este să atragă atenţia asupra mediocrităţii existente în literatura prezentului, chemând la revoltă marile figuri ale culturii române de pe toate palierele temporale. Cei trei au primit din partea Uniunii Scriitorilor din România o bursă de 2.500 RON, pentru dezvoltarea proiectului. Luca Dinulescu, bursier Fullbright pentru scenaristică în SUA, ne-a declarat că volumul de benzi desenate va fi comprimat la 120 de pagini, în condiţiile în care unul obişnuit nu are mai mult de 50 de pagini. Autorii vor să lase finalul deschis, pentru o posibilă continuare. Editura Brumar de la Timişoara şi-a arătat intenţia de a publica volumul, într-un prim tiraj de 2-3.000 de exemplare. O mare parte din poveste conţine date biografice şi opere ale autorilor respectivi, care intră în dialog unii cu alţii. "Dacă deschide cartea un copil de 10 ani, el trebuie să înţeleagă cine a fost Sadoveanu sau alt scriitor. Vrem să captăm atenţia tuturor categoriilor de vârstă, cu un limbaj modern, deloc livresc sau cu exprimări alambicate. Este aproape un scenariu de film. Personajele sunt cool, nu în-tr-un mod absurd, dar e o chestie foarte contemporană, cu mult umor", spune Luca Dinulescu.

Extras din scenariu:

"Nicolae Manolescu: ...iar cine va aduce literatura vie şi nevătămată înapoi, va primi... ăăă... pe fi-mea n-o dau, juma' de împărăţie luaţi-vă gându'… poate doar deconturi.

În jurul lui, în picioare, sunt curtenii. Îi recunoaştem pe: Mircea Cărtărescu, îmbrăcat în paj şi privind posterul desfăcut din Playboy - o gagică.

Cărtărescu (şoptind aparte, preocupat): Aha, deci de-asta iubim femeile...

Lângă Cărtărescu este Mircea Dinescu, cu o carafă de vin în mână. Este plin de el, ca de obicei.

Mircea Dinescu (şoptind): securiştii dracu'...

În dreapta lui Manolescu este Adrian Păunescu cu o fleică de carne în dinţi, tocmai muşcând cu poftă. Restul scriitorilor, poeţilor se văd uşor neclar, poate mai mult contururi".

Sunt încântat că fac parte din lumea personajelor, iar ideea mi se pare extraordinară. Mă întreb de ce nu le-a venit şi altora mai demult să facă istoria literaturii pe înţelesul copiilor, cum e şi Biblia, tot pentru ei. Nu văd de ce nu s-ar concretiza proiectul. Acum au luat şi bursa de la Uniunea Scriitorilor şi sper s-o onoreze.
Nicolae Manolescu

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite