Beigbeder, vacanţă de patru zile în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul Frédéric Beigbeder, laureat al Premiului Renaudot, se întâlneşte cu publicul de la ora 18.00. Beigbeder va fi prezent la spectacolul „Dragostea durează trei ani“, de Chris Simion,  după romanul său, care se joacă în teatrul „La Muse“, pe Lipscani.

Scriitorul francez Frédéric Beigbeder, un „egoist romantic", arestat pentru consum de cocaină şi laureat al Premiului Renaudot (cu volumul „Un roman français"/„Un roman francez", publicat la Editura Grasset), petrece patru zile în România şi va fi prezent la spectacolul „Dragostea durează trei ani", regizat de Chris Simion, după romanul omonim, publicat în româneşte la Editura Trei.

Beigbeder se află la a patra vizită în România. Spectacolul aniversar, ajuns la 500 de reprezentaţii, se va juca chiar de ziua regizoarei, în „La Muse", teatrul de pe Lipscani, de la ora 18.00. Premiera piesei „Dragostea durează trei ani", cu Cristi Iacob şi Ilinca Goia, care analizează raporturile de putere emoţională în interiorul cuplului modern, a avut premiera la 4 mai 2006.  În afară de spectacol, Beigbeder, care va sta în România până marţi, nu va participa la alte evenimente publice.

Cu trimitere la titlul romanului său, „Dragostea durează trei ani" (2005), Beigbeder declara într-un interviu din 2007: ­„S-ar putea ca trei ani să fie deja prea mult. Casanova zicea: «Noutatea este tiranul sufletului meu». Aşa păţesc şi eu. Odată ce cunosc o femeie care îmi place, apare alta de care mă îndrăgostesc şi tot aşa. Trăim într-o societate de consum. Oamenii sunt disperaţi să achiziţioneze produse noi. Am ajuns ca şi relaţiile interumane să fie, de fapt, unele de consum. Consumăm oamenii în loc să-i iubim". Frédéric Beigbeder este divorţat. La debut, Beigbeder a scandalizat lumea literară cu romanul autobiografic „199.000de  lei" - majoritatea romanelor sale vor continua să fie autobiografice, o cronică acidă a societăţii consumeriste.

Premiat la Cannes

Când l-a scris, Beigbeder avea la activ câţiva ani de muncă în publicitate. Şi-a început cariera la 24 de ani, după ce şi-a luat licenţa în marketing şi publicitate şi a fost premiat de două ori la Cannes. În romanul „199.000 de lei", Beigbeder scrie virulent, la persoana întâi, despre felul în care orice în lume se transformă într-o marfă. „Totul este provizoriu: dragostea, arta, planeta Pământ, dumneavoastră, eu", îşi începe Beigbeder romanul. „Moartea este inevitabilă, dar ia pe toată lumea prin surprindere. Cum să ştim dacă această zi nu este ultima?". Beigbeder a recunoscut public, de mai multe ori, că personajul principal, Octave, „un creativ" care „vinde rahat", „ăla de (vă) face să visaţi la lucruri pe care n-o să le aveţi niciodată", este propriul avatar.

Deşi, după cum a explicat, „sunt un tip ceva mai normal în viaţa reală". În 2008, Beigbeder a fost arestat pentru că prizase cocaină pe bancheta din spate a unei maşini, în Arondismentul 8 din Paris. Dincolo de excentricităţi, Beigbeder este fondatorul „Prix de Flore", premiu al cărui nume vine de la Café de Flore (Saint-Germain-des-Prés), loc parizian de legendă, unde se întâlneau Jean-Paul Sartre şi Albert Camus. Premiul este acordat în fiecare an unui scriitor debutant promiţător, iar Beigbeder susţine, prin asta, literatură franceză.

"Dumnezeu este cel mai mare seducător din istorie. Nu ai cum să nu-l iubeşti, dacă el îţi trage tot timpul clapa. Nu cunosc pe nimeni care să reziste la indiferenţă.''
Frédéric Beigbeder scriitor

A fost gazda unei emisiuni TV

Născut în 1965, într-o familie înstărită, Frédéric Beigbeder şi-a început cariera la 24 de ani, după ce şi-a luat licenţa în marketing şi publicitate. A făcut critică literară şi cronică de televiziune, a cunoscut succesul literar cu „199.000 de lei" („99 francs", sau „14,99 euros") şi a prezentat o emisiune TV. Printre volumele publicate în româneşte sunt „Iartă-mă!... Ajută-mă!...", „Dragostea durează trei ani", „ Egoistul romantic", „Memoriile unui tânăr ţicnit".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite