VIDEO Barenboim: „Tata m-a învăţat să gândesc muzica“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dirijorul şi pianistul în vârstă de 69 de ani, al cărui singur profesor a fost tatăl său, a povestit ieri, într-o conferinţă de presă din cadrul Festivalului „George Enescu“, că era un copil „neastâmpărat“. Barenboim, unul dintre cei mai mari muzicieni ai lumii, va concerta în această seară, de la ora 19.30, pe scena Sălii Palatului alături de orchestra Staatskapelle Berlin.

Într-un sacou albastru închis, Daniel Barenboim, de origine israeliano-argentiniană, care este directorul muzical al orchestrei Staatskapelle Berlin, a vorbit ieri despre nuanţele conflictului dintre Israel şi Palestina şi importanţa muzicii în şcoli. Barenboim venea de la repetiţia cu orchestra Staatskapelle Berlin, pe care a ales s-o dirijeze desculţ. „Mă cam strângeau pantofii", a explicat muzicianul, gesticulând amplu, ca şi cum ar fi dirijat şi în timp ce vorbea. El e cunoscut, printre altele, pentru cum se implică în rezolvarea conflictului israeliano-palestinian.

Barenboim s-a mutat în Israel împreună cu familia în 1952 şi astăzi vede conflictul dintre cele două state dintr-o perspectivă emoţională, umană. „Am sentimentul că acest conflict nu e văzut aşa cum este de fapt. Nici de către palestinieni, nici de către israelieni, nici de restul lumii. Nu este altceva decât un conflict uman, e ca şi cum doi oameni cred că au drepturi diferite. Este un conflict care a traumatizat. O întrebare rămâne mereu: «Cum să facem?». De asta spun că nu privim cum trebuie acest conflict. E vorba despre două individualităţi. Se poate negocia doar dacă una dintre ele acceptă".

„Muzica ar trebui studiată în şcoli"

Despre importanţa muzicii, Barenboim a punctat: „Muzica ar trebui studiată în şcoli, elevii ar trebui s-o înveţe aşa cum învaţă geografia sau literatura. Azi discutăm doar despre simptome: simptomele problemelor economice, culturale... Dar nu ne întrebăm ce putem învăţa din muzică, ce legătură există între muzică şi sensibilitate".

Întrebat de ce a ales lucrări de Mozart (Concertul nr. 24 pentru pian şi orchestră în do minor KV 491 şi Concertul ­nr. 22 pentru pian şi orchestră în Mi bemol Major KV) pentru această ediţie a Festivalului „Enescu" - Barenboim se află la a doua prezenţă în România -, muzicianul a răspuns cu un banc. „Ştiţi, asta e ca în gluma cu cravatele. Ai de ales între una roşie şi una albastră. O alegi pe cea roşie. Şi vine întrebarea: «Dar ce nu era în regulă cu cea albastră?»". Râzând, Barenboim a mai spus că un aspect care-l interesează atunci când alege soliştii este „calitatea".

Cântă la pian de la 5 ani

Daniel Barenboim a dat şi o cheie a stilului său şi a vorbit despre relaţia cu tatăl lui, de origine evreiască, cu care a început să studieze pianul la vârsta de 5 ani. Tatăl i-a fost singurul profesor. „A fost o relaţie dificilă pentru el", zâmbeşte muzicianul. „Eram un copil tare neastâmpărat. Erau elevi care repetau, şi repetau, şi repetau. Dar tata mi-a spus: «Nu, opreşte-te şi ascultă muzica, întreabă-te de ce pasajul ăsta trebuie să se audă încet, iar celălalt mai tare şi, mai ales, pentru cât timp!». Tata m-a învăţat să gândesc."

Ales dirijor pe viaţă

Daniel Barenboim s-a născut la 15 noiembrie 1942, la Buenos Aires. A debutat ca pianist la vârsta de 7 ani. A dirijat cele mai importante orchestre simfonice europene şi americane. A fondat, în 1999, West-Eastern Divan Orchestra, cu tineri muzicieni arabi şi israelieni. A câştigat şapte premii Grammy. A fost căsătorit cu violoncelista Jacqueline du Pré care a murit în 1987, fiind diagnosticată cu scleroză în plăci. În prezent, este căsătorit cu Elena Başkirova, cu care are doi fii: David Arthur şi Michael. Deţine din 1992 funcţia de director muzical general al orchestrei Staatskapelle Berlin, iar în 2000 orchestra l-a ales ca dirijor pe viaţă. Cu o tradiţie de aproape 450 de ani, Staatskapelle Berlin este una dintre cele mai vechi orchestre din lume. Barenboim este, de asemenea, dirijor principal invitat la Scala din Milano. În anul 2002 a primit şi cetăţenia spaniolă, iar din ianuarie 2008 deţine şi paşaport palestinian.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite