Bani europeni pentru monumente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei a împrumutat România cu 250 de milioane de euro pentru consolidarea clădirilor de patrimoniu Din această sumă, 7 milioane de euro se vor cheltui

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei a împrumutat România cu 250 de milioane de euro pentru consolidarea clădirilor de patrimoniu

Din această sumă, 7 milioane de euro se vor cheltui pentru lucrările de consolidare a Palatului Culturii din Iaşi. Astăzi, autorităţile semnează contractul aferent.

Lucrările la Palatul Culturii vor începe de săptămâna viitoare. Contractul, încheiat în prezenţa ministrului Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, are o valoare de 7.152.420,69 euro (fără TVA) şi o durată de execuţie de maximum 30 de luni. Fondurile provin dintr-un împrumut acordat Guvernului României de către Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), însă, dacă lucrările nu vor fie executate la timp, banca va percepe penalizări.

"Ca în cazul oricărui împrumut, trebuie respectate toate termenele", a spus Virgil Niţulescu, secretar de stat în Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC), adăugând că împrumutul a fost făcut în condiţii foarte avantajoase pentru România - o dobândă avantajoasă şi un termen lung de rambursare.

Un împrumut generos

"Pentru România", a menţionat secretarul de stat, "acest împrumut reprezintă o şansă. Este cel mai mare, acordat de BDCE unei ţări, de la înfiinţarea băncii. Guvernul României nu avea <> aceşti bani." Acţiunea de restaurare face parte din programul "Reabilitarea Monumentelor Istorice din România", iar licitaţia pentru refacerea Palatului Culturii a fost adjudecată de firma ieşeană SC Iasicon SA. Restaurarea clădirii a fost posibilă, aşadar, în baza împrumutului de 250 de milioane de euro, obţinut de Guvernul României.

Muzeele, salvate

"Este cel mai important program derulat vreodată după Revoluţie. El vizează reabilitarea tuturor instituţiilor de grad zero din Bucureşti şi din ţară", a declarat marţi Adrian Iorgulescu, în cadrul unei conferinţe de presă.
Pe de altă parte, se află în curs de consolidare sau vor fi consolidate o serie muzee şi clădiri de teatru.

Printre acestea se numără Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul "Grigore Antipa", Teatrul Naţional "Lucian Blaga" din Cluj-Napoca, Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi sau Teatrul Naţional Bucureşti.

Biserici şi mănăstiri, pe lista priorităţilor

În acelaşi timp, 16 biserici din lemn, din categoria monumentelor de interes naţional şi local, vor fi restaurate în decurs de un an, cu circa 3,2 milioane de lei. Virgil Niţulescu a precizat, în cadrul conferinţei de presă de marţi, că 800 de biserici din lemn din România au nevoie de restaurare, mai ales că "arhitectura din lemn este o trăsătură specifică pentru arhitectura naţională".

În plus, MCC a anunţat că în luna februarie a anului viitor va aloca fonduri în valoare de 1,1 milioane de lei pentru restaurarea mânăstirilor Voroneţ şi Hurezi şi a Cetăţii Sighişoara.

Pentru România, acest împrumut reprezintă o şansă. Este cel mai mare acordat de BDCE unei ţări, de la înfiinţarea băncii. Guvernul României nu avea <> aceşti bani.
Virgil Niţulescu, secretar de stat MCC

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite