Baletul lucrărilor, la Teatrul Naţional din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de spectatori au participat ieri la un show fără actori, pe scena Sălii Mari. Arhitectul Romeo Belea a prezentat măsurile care vor revigora Teatrul Naţional din Bucureşti, iar directorul Ion Caramitru a vorbit despre proiectele artistice.

Un spectacol sceno-tehnic de 17 minute, la care intrarea a fost gratuită, a evidenţiat mobilitatea uneia dintre cele mai mari scene din România. Pe muzica lui Jean Michel Jarre, prin faţa publicului au defilat decoruri extravagante, din producţii de succes ale TNB, iar trapele şi reflectoarele au făcut un adevărat balet.

După această introducere, care a captivat publicul, arhitectul Romeo Belea, coordonatorul proiectului de reamenajare a clădirii, a arătat cum se va transforma TNB în următoarele 26 de luni. Reamenajarea a demarat acum două luni, iar din 15 iunie, când se va închide stagiunea, constructorul va intensifica ritmul lucrărilor.

După încheierea proiectului de reconstrucţie, TNB va deveni un edificiu multifuncţional, deschis 10-12 ore. Spectacolele vor avea loc în mai multe săli (care vor avea în total peste 3.000 de locuri, în comparaţie cu cele 1.700 de acum). Publicului i se vor pune la dispoziţie baruri, cafenele şi un restaurant. 

În premieră în România, după modelul occidental, TNB va cuprinde galerii de artă şi anticariate. Instituţia intenţionează să valorifice şi priveliştea de pe acoperiş. Pe o terasă de deasupra Sălii Mari se va amenaja o cafenea-expoziţie, cu vizibilitate pe trei laturi spre centrul Capitalei şi cu o capacitate de 140 de locuri. Deasupra Sălii Mari se va construi şi un spaţiu de joc în aer  liber, care va găzdui creaţii scenice pentru maximum 300 de spectatori.

Premiere la final de stagiune

Directorul TNB, Ion Caramitru, a anunţat şi proiectele artistice din următoarea perioadă. La sfârşitul lunii mai va avea loc premiera spectacolului „Purificare", de  Petr Zelenka, la Sala Atelier, în regia lui Alexandru Măzgăreanu. Din distribuţie fac parte Adrian Titieni, Medeea Marinescu şi Ilinca Goia. Până la finalul stagiunii va ieşi la rampă, în avanpremieră, şi spectacolul „Omul cu mârţoaga", de George Ciprian, în regia semnată de Anca Bradu, în care vor juca Marius Bodochi, Monica Davidescu şi Daniel Badale. Vor mai intra în repetiţii producţiile „Vizita bătrânei doamne", în colaborare cu regizorul bulgar Alexander Morfov, şi „Băiatul din ultima bancă", în regia lui Cristian Theodor Popescu.

"Condiţia pe care i-am pus-o constructorului a fost ca TNB să funcţioneze, pe toată durata reparaţiilor, cu toate cele trei săli."
Ion Caramitru
directorul Teatrului Naţional din Bucureşti

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite