Balet pentru opt femei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania de Balet a Operei Naţionale Bucureşti prezintă duminică, 1 mai, spectacolul „Falling Angels“. „«Falling Angels» este o lucrare pentru opt femei. A fost concepută ca un «omagiu vesel» adresat dansatoarelor“, spune reputatul coregraf Jirí Kylián.

Spectacolul, care va începe la ora 19.00, a fost montat la Opera Naţională Bucureşti de Nancy Euverink, asistenta lui Kylián. Premiera va avea loc în cadrul unei seri de balet, care va începe cu spectacolul „Vals Fantezie", în coregrafia lui George Balanchine, pus în scenă de Paul Joseph Boos, pe muzica lui Mihail Ivanovici Glinka. Seara de balet va continua cu „Serenada", realizat de aceiaşi doi creatori, pe muzica lui Piotr Ilici Ceaikovski. În partea a II-a va fi prezentat „Falling Angels", în conceptul şi în coregrafia lui Jirí Kylián. Spectacolul a avut premiera mondială pe 23 noiembrie 1989, la AT&T Danstheater, The Hague - NL, Nederlands Dans Theater.

Artişti de elită

„Deşi muzica lui Steve Reich creează o structură strictă, ea lasă în acelaşi timp multă libertate coregrafului şi interpretării. Din punct de vedere coregrafic, această lucrare este un studiu al celor mai puternice contradicţii ale unei opere de artă: disciplina şi libertatea", argumentează coregraful Jirí Kylián. Steve Reich a câştigat două premii Grammy, pentru compoziţiile sale contemporane. Pe muzica lui au mai creat coregrafi precum Maurice Béjart, Anne Teresa De Keersmaeker, Jerome Robbins, Laura Dean ş.a. În aprilie 2009, Steve Reich a primit Premiul Pulitzer în domeniul Muzică pentru lucrarea sa „Double Sextet" („Sextet dublu").

„Cele opt femei dansează în această lucrare de la început până la sfârşit. Ele nu părăsesc scena. Independenţa lor şi dorinţa lor de a ieşi din tipar sunt evidente pe parcursul întregii lucrări. Lumina disecă scena în spaţii geometrice şi astfel determină spaţiile unde au loc momentele de grup şi unde au loc solourile", afirmă Jirí Kylián. Pe afişul spectacolului de la Opera Naţională Bucureşti se regăsesc, printre altele, nume precum Adina Tudor, Marina Minoiu, Andra Ionete, Diana Tudor, Corina Tudosan, Megumi Koshi, Cristina Dijmaru, Raluca Ciocoiu.

Nancy Euverink, coregrafa care a venit la Bucureşti să monteze creaţia lui Jirí Kylián, a început studiul dansului la Academia de Balet a Conservatorului Regal de la Haga, apoi a urmat Şcoala de Vară a Baletului din Boston. A colaborat, de-a lungul carierei, cu Baletul Regal al Noii Zeelande, Baletul din Basel, Baletul Operei din Lyon, Baletul Naţional al Finlandei, Baletul Zürcher, Baletul de Stat din Georgia, unde a pus în scenă lucrări ale lui Jirí Kylián.

Cine este Jirí Kylián

Coregraful ceh Jirí Kylián a creat aproape 100 de lucrări, pentru Baletul din Stuttgart, Baletul Operei din Paris, Baletul Operei de Stat din München, Baletul din Tokio ş.a. A fost distins cu titlul Doctor de Onoare al prestigioasei Şcoli de Balet Juilliard din New York, a câştigat trei Premii „Nijinski" la Monte Carlo (pentru „Cel mai bun coregraf", „Cea mai bună companie", „Cel mai bun spectacol"). I-au fost acordate Medalia de Onoare din partea Preşedinţiei Republicii Cehe, titlul de Comandant al Legiunii de Onoare a Franţei.

"Este o lucrare despre arta interpretării, cu problemele ei: anxietate, complex de inferioritate şi umor."
Jirí Kylián
coregraf

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite