Badia Maftei a refuzat sa joace in telenovela "Lacrimi de iubire"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorul caruia i se oferisera 300 $ pe ziua de filmare spune ca nu vrea sa se prosteasca la batranete

Din cartierul sau general, garsoniera din Bucurestii Noi, Ernest Maftei isi planuieste fiecare miscare in cariera, ducandu-si mai departe traiul fara griji pe care l-a avut de cand se stie. Energizat de o filozofie de viata eficienta, Badia e ca un motoras care functioneaza in mai multe parti deodata: face filme, reclame, modereaza o emisiune, e invitat prin diverse show-uri TV.
- Domnule Ernest Maftei, cariera dumneavoastra e in plin avant. De unde atata pofta pentru aceasta meserie care v-a facut faimos?
- Niciodata nu mi-a fost greu sa-mi fac treaba de actor, iar filmarile sunt o nimica toata pentru mine si nu ma obosesc in nici un fel. Am avut intotdeauna pofta de viata si imi practic meseria la fel de bine ca acum 40 de ani.
- In ce productii cinematografice mai sunteti implicat?
- Joc mai mult in filmul vietii si mai putin in cele de fictiune. Am emisiunea mea, "Ferma", pe TVR 2 si n-am intrat in vacanta cum au facut toate celelalte vedete, pentru ca agricultura n-are concediu. Eu fac textul, eu prezint materialele filmate. Pentru toata aceasta munca primesc de la postul national 25.000.000 de lei pe luna. Filmez repede, nu trag duble, fac totul din prima.
- Ati refuzat roluri in ultima perioada?
- M-au invitat sa joc in telenovela asta in care o sa apara si Florin Piersic, "Lacrimi de iubire", dar n-am vrut sa ma duc. La 86 de ani astept roluri speciale, nu sa joc in telenovele de-ale lor. N-am vrut sa iscalesc dintr-un singur motiv. Nu conteaza ca sunt unii topiti dupa filmele astea. Pai ne luam dupa publicul care este mediocru? Noi ar trebui sa-l ridicam pe acesta la valoare si nu arta coborata si terfelita in jos, inspre el. Mi s-a spus ca o sa am rolul unui om bun, dar n-am vrut sa citesc scenariul, desi puteam sa castig 300 de dolari pe ziua de filmare. Nu ma intereseaza rolurile astea pentru ca nu vreau sa ma prostesc acum, la batranete si sa uit de lucrurile serioase pe care le-am facut de-a lungul timpului.
- Cati bani primeste un actor de talia dumneavoastra pentru un film romanesc sau strain?
- De talia mea? Pai eu sunt scund de statura, am 1,69. Oricum, esentele tari se tin in sticle mici. De multe ori primesc si cat mi se ofera. Cateodata muncesc si pe gratis, dar sa-mi faca placere scenariul. "Modigliani" a fost ultimul film in care am jucat, iar eu percep sume fixe pentru ziua de filmare, adica 200-300 de dolari. Depinde si cat ceri, iar daca producatorii au nevoie de tine, iti dau suma respectiva. Cu ceva ani in urma, am lucrat la Castel Film pentru un proiect israelian, iar Vlad Paunescu, directorul, mi-a zis ca-mi da 5.000.000 de lei pe o zi. In acea perioada eu aveam o pensie de 1.400.000 de lei si am acceptat, iar pe urma am aflat ca Paunescu a castigat vreo 40.000 de dolari. De la revolutie incoace am facut vreo 20 de filme cu strainii.
- Reclame mai faceti?
- Sigur ca da. Recent mi s-a pus moaca pe niste carnati de la Magurele, afumatura de vanat, carnati de caprioara, pastrama de mistret si am castigat 2.000 de euro pentru treaba asta, bani pe care i-am pus la banca, pentru nepotul meu. Pe urma am facut o reclama pentru televiziune, la aceleasi produse si ar trebui sa mi se dea 5.000 de euro, ca sa se foloseasca de imaginea mea. Dar eu le-am spus urmatorul banc. Ca sa scapati si sa nu-mi mai dati 5.000 de euro, eu nici nu vi-i mai cer! Acum cateva luni, am renuntat la o alta slujba. Ca imagine a unui produs de starpit buruienile mi se plateau 30.000.000 de lei pe luna. Am pozat pentru niste calendare, dar in ultima vreme nu mai faceam nimic si mi-a fost jena sa iau bani degeaba, asa ca m-am retras. Eu am o pensie de 14.000.000 de lei pe luna, iar banii ii dau fiului meu, care n-are serviciu. Cand Ion Iliescu mi-a dat decoratia "Meritul cultural, clasa I de ofiteri cu spade" l-am intrebat unde e plicul cu lovele si daca vand medalia cat as putea lua pe ea. Aveam o pensie de 4.700.000 de lei. Am facut scandal si am obtinut o pensie personala de la stat, de vreo 9.000.000 de lei, pe care o primesc actorii care au peste 80 de ani. Mi se parea nedrept sa traiesc din banii aceia, dupa 162 de filme in care am jucat.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite