Aventură pe covorul fermecat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Aladin“ este al patrulea volum din colecţia „Disney Clasic“ şi va fi distribuit mâine, împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 11,99 lei.Destinul unui băiat sărac se schimbă total, în momentul în care găseşte o lampă magică. Dar bogăţia îi scoate în cale şi periculoasa invidie a celorlalţi.

„Aladin“ (în traducere din arabă: „nobleţea credinţei“) este una dintre faimoasele poveşti medievale arabe incluse în cartea celor „1001 de nopţi“ de traducătorul francez al volumului, Antoine Galland, care a auzit legenda de la un povestitor din Siria.

În 1992, Studiourile Disney au lansat filmul de animaţie „Aladdin“, care a avut încasări uriaşe. Produsă cu un buget de 28 de milioane de dolari, pelicula a avut încasări de aproape jumătate de milliard de dolari, pe tot mapamondul. „Aladdin“ a fost declarat „cel mai de succes film al anului 1992“.

Robin Williams, duh al lămpii

Animaţia „Aladdin“ a beneficiat de o publicitate fenomenală datorită lui Robin Williams, unul dintre cei mai mari actori de comedie. El i-a împrumutat duhului lămpii vocea sa şi a stârnit de multe ori hohote de râs în studioul de înregistrări.

Actorul i-a imitat, la un moment dat, pe George Bush senior şi John Wayne, dar secvenţele au căzut la montaj. John Candy, Steve Martin sau Eddie Murphy fuseseră luaţi în calcul pentru a-l dubla pe simpaticul duh al lămpii, însă producătorii l-au preferat, până la urmă, pe Robin Williams.

image

Actorul a improvizat atât de mult la înregistrări, încât realizatorii filmului au avut 16 ore de material la dispoziţie. Vocea vrăjitorului Jafar ar fi trebuit să-i aparţină lui James Stewart (celebrul căpitan Picard), dar din cauza filmărilor la „Star Trek“ el nu a putut să apară în distribuţie.

Ulterior, a declarat că neparticiparea la desenul animat „Aladdin“ este unul dintre cele mai mari regrete din cariera sa. Megaproducţia Disney a beneficiat de eforturile a 513 oameni.Cartea oferită mâine de ziarul „Adevărul“, la un preţ special, păstrează, în cele 64 de pagini, multe desene apărute pe marele ecran. 

Când apar următoarele volume:

15 iunie - Vol. 4 - Aladin
22 iunie - Vol. 5 - Frumoasa adormită
29 iunie - Vol. 6 - Peter Pan
6 iulie -    Vol. 7 - Alice în Ţara Minunilor
13 iulie -  Vol. 8 - Cenuşăreasa
20 iulie -  Vol. 9 - Frumoasa şi Bestia
27 iulie - Vol. 10 - Albă-ca-Zăpada şi cei şapte pitici
3 august - Vol. 11 - Doamna şi vagabondul
10 august - Vol. 12 - Bambi.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite