Aventură brâncuşiană în India

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Adrian Ilfoveanu povesteşte în "Adevărul literar şi artistic" de mâine despre expoziţia sa din New Delhi. Sculptorul s-a întors de curând din India. Până la sfârşitul lunii, Muzeul

>> Adrian Ilfoveanu povesteşte în "Adevărul literar şi artistic" de mâine despre expoziţia sa din New Delhi.

Sculptorul s-a întors de curând din India. Până la sfârşitul lunii, Muzeul de Artă Modernă din New Delhi îi găzduieşte lucrarea "Spirit", o pasăre sculptată în lemn, înaltă de doi metri. Adrian Ilfoveanu ne-a declarat că artiştii indieni îl respectă pe Brâncuşi şi îi cunosc foarte bine opera. Sculptorul român este pentru ei mai mult decât un mentor. Este ca un tată.

Înapoi în România. Aventura brâncuşiană în India a lui Adrian Ilfoveanu s-a încheiat. Şase zile a mers pe străzi întortocheate şi aglomerate. L-a impresionat simplitatea oamenilor, felul în care aceştia îşi trăiesc viaţa. Deşi n-au loc unul de celălalt, nu sunt deloc violenţi şi nu îi auzi înjurând.

În artă sunt la fel de relaxaţi. Au împrumutat din toate curentele şi au trecut prin filtrul lor. Adrian n-a simţit niciun moment că nu este luat în seamă ca artist, pentru că vine dintr-o ţară mică. Dimpotrivă. A străbătut 16 ore cu avionul din ţara lui Brâncuşi, atât de cunoscut şi apreciat de criticii şi artiştii indieni.

El şi-a prezentat pasărea "Spirit" în cadrul expoziţiei "Arhetipuri", un omagiu adus lui Brâncuşi. "E ca şi cum aş duce mai departe proiectul lui Brâncuşi. Sigur, prin prisma mea…", ne declara artistul înainte să plece în India, acum două săptămâni.

Lucrarea a fost expusă pentru prima oară în urmă cu doi ani şi jumătate, la Mogoşoaia. A pus un ochi de apă în sală, iar deasupra a amplasat pasărea. I-a spus Spirit şi i-a alungit aripile "pentru că pasărea este un transmiţător de spirit de la cer la pământ. Atunci spiritul este, de fapt, ceea ce se înalţă din om. Cumva e şi o dorinţă a mea, un soi de autoportret. Toţi tindem spre spiritualizarea noastră. Fiecare prin metodele lui şi prin modul său de a se exprima", spune artistul.

"Brâncuşi e ca tatăl meu"

"M-am simţit poate pentru prima oară cu un fel de spate. Trei artişti mi-au spus: "Brâncuşi e ca tatăl meu". Sculptorii şi criticii indieni au un mare respect faţă de el. Se vede chiar influenţa lui asupra artei lor", povesteşte Adrian IIfoveanu. Mai multe despre peripeţiile artistului în India, citiţi mâine în "Adevărul literar şi
artistic".

>> Sculptorii şi criticii indieni cunoşteau foarte bine opera lui Brâncuşi. Au un mare respect faţă de el
Adrian Ilfoveanu
artist

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite