Avangardă românească şi „Epoca de Aur“, la licitaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tablouri rare, obiecte primite cadou de soţii Ceauşescu şi o carte poştală cu scrisul lui Constantin Brâncuşi sunt scoase la vânzare de Casa Artmark în această seară.

Cele două licitaţii organizate de Artmark, „Avangardă şi Expresionism" şi „Epoca de Aur" au loc de la ora 19.30, la Athénée Palace Hilton din Capitală. Tablourile şi obiectele pot fi văzute începând cu ora 11.00.

O selecţie de peste 140 de opere de artă - picturi, lucrări de grafică şi de sculptură - vor fi scoase la vânzare în cadrul licitaţiei „Avangardă şi Expresionism". Diverse ca sursă şi tematică, acestea alcătuiesc o imagine de excepţie asupra artei româneşti care a rupt cu trecutul şi tradiţiile.

Printre cele mai importante lucrări avangardiste sunt cele semnate de Victor Brauner, Jacques Herold, Marcel Iancu, Max Herman Maxy, Corneliu Michăilescu, Magdalena Rădulescu şi Jules Perahim. Din  zona expresionismului, remarcabile sunt tablourile lui Nicolae
Tonitza, Iosif Iser, Ion Ţuculescu şi Corneliu Baba.



Vedete: Brauner şi Brâncuşi

„Portret pentru mai târziu (Poetul Ion Minulescu)" de Victor Brauner (ulei pe pânză, 73,5 x 60 cm) este una dintre piesele de rezistenţă ale licitaţiei, având un preţ de pornire estimat între 100.000 şi 200.000 de euro. Opera, prezentată iniţial în expoziţia din 1929, de la Bucureşti, a grupului Arta Nouă, îl înfăţişează pe poetul reprezentant al Simbolismului românesc şi apropiat al cercurilor avangardiste, într-o manieră ce anunţă suprarealismul care avea să-l influenţeze, ceva mai târziu, şi pe Brauner.

Alte vedete ale licitaţiei sunt două obiecte rare aparţinând sculptorului Constantin Brâncuşi: un desen făcut de acesta, intitulat „Pupăza cu moţ" (peniţă pe hârtie, 27,4 x 38 cm, est. 5.000 - 10.000 de euro) şi o carte poştală trimisă de Brâncuşi la Bucureşti în 1906, ilustrată cu o sculptură pe care artistul avea să o distrugă un an mai târziu. Preţul cărţii poştale care provine de la un colecţionar privat este evaluat între 2.000 şi 4.000 de euro. Desenul semnat Brâncuşi a ajuns în 2009 într-o colecţie privată din Bucureşti, după ce a fost achiziţionat, în acelaşi an, dintr-o licitaţie Christie's.

image



Porumbiţele lui Ceauşescu

O serie inedită de obiecte de colecţie care au aparţinut familiei Ceauşescu vor fi, de asemenea, scoase la vânzare în cadrul licitaţiei Artmark „Epoca de Aur". Printe lucrurile scoase la licitaţie este şi o pereche de porumbiţe din argint aurit şi emailat primită de Ceauşescu de la ultimul şah al Iranului, Reza Pahlavi, în timpul unei vizite oficiale din 1977. Legătura dintre cele două personalităţi va continua indirect în cursul istoriei, Reza Pahlavi fiind înlăturat de la putere prin „Revoluţia islamică", cu 10 ani înaintea lui Nicolae Ceauşescu, care, între 18 şi 20 decembrie 1989, se afla în ultima vizită oficială, în Iran.

image

Porumbiţe dăruite lui Ceauşescu de către şahul Iranului (preţ de pornire 1.200 de euro)

image

Vedetă este şi o pictură de Constantin Artachino, intitulată „Scânteia" (1951), care înfăţişează o muncitoare citind ziarul, lucrare menţionată în literatura de specialitate datorită temei de compromis, care i-a asigurat artistului accesul la Anuala realist-bolşevică de la Sala Dalles. Vor mai fi scoase la vânzare un stilou „Pilot Elite", primit cadou de Nicolae Ceauşescu, cu ocazia vizitei oficiale în Japonia din 1975, dar şi o casetă de bijuterii decorată cu sidef, care a reprezentat un cadou pentru Elena Ceauşescu.

Stilou Pilot Elite, primit cadou de Nicolae Ceauşescu cu ocazia vizitei oficiale în Japonia în 1975 (preţ de pornire 2.000 de euro)

image
Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite