Autoportretul lui Lucian Freud pe coajă de ou şi-a schimbat proprietarul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un autoportret al pictorului Lucian Freud, realizat pe o coajă de ou, a fost vândut cu suma de 27.000 de lire sterline (42.150 de dolari), la o licitaţie organizată joi seară, la Londra, de casa Bloomsbury Auctions.

Lucian Freud a folosit ulei şi cerneală pentru acest autoportret, realizat pentru o expoziţie pe teme pascale, vernisată în 1979 la Langton Gallery din Londra, informează bbc.co.uk, citat de Mediafax. Lucian Freud, nepotul celebrului psihanalist Sigmund Freud, a murit în iulie 2011, la vârsta de 88 de ani.

Amprentele artistului sunt încă vizibile pe coaja de ou, în partea opusă autoportretului.

Autoportretul a fost vândut unui colecţionar privat, alături de un bilet scris de Lucian Freud şi adresat proprietarului actual - curatorul expoziţiei din 1979.
Femeia, al cărei prenume este Hope, a păstrat de atunci fragilul obiect de artă într-un sertar, într-un carton pentru ouă şi acoperit cu şerveţele din hârtie.

Un alt tablou pictat de Lucian Freud, un portret al tatălui său, Ernst Freud, a fost vândut pentru 37.000 de lire sterline (57.760 dolari) la aceeaşi licitaţie.

Născut în 1922 la Berlin, Lucian Freud a emigrat la Londra în 1934, odată cu părinţii lui, arhitectul Ernst Freud şi soţia sa, Lucie, care fugeau din calea nazismului. Sigmund Freud li s-a alăturat în 1938 şi a murit la Londra în anul următor. În acelaşi an, Lucian Freud a obţinut cetăţenia britanică.

Lucian Freud a iniţiat şi susţinut renaşterea picturii figurative, care, după cel de-Al Doilea Război Mondial, a devenit principala direcţie din arta contemporană, promovată de Şcoala Londoneză. Împreună cu Francis Bacon şi Frank Auerbach, Lucian Freud a susţinut revenirea personajelor în compoziţie şi a revoluţionat portretul contemporan, sustrăgându-se oricăror prejudecăţi şi falsului puritanism.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite