Filmul „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu“, lăudat în presa portugheză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu“, regizat de Andrei Ujică, care reconstruieşte din imagini de arhivă destinul dictatorului a fost lansat recent în cinematografele din Portugalia.

Cotidianul „Diário de Notícias" acordă cinci stele „Autobiografiei lui Nicolae Ceauşescu, din maximul posibil, filmul fiind pe primul loc într-un top alcătuit de critici.

Ziarul publică o scurtă cronică, în care pelicula este numită „excepţională": „un documentar monumental (durează trei ore) despre 25 de ani de dictatură ai lui Nicolae Ceauşescu, făcut din imagini de arhivă oficiale", scrie „Diário de Notícias". Cotidianul publică şi un interviu cu regizorul român în vârstă de 59 de ani, emigrat în Germania în 1981.

„Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", lansat oficial la Cannes, apoi în România anul trecut, la 28 octombrie, cu o vizionare de gală la Sala Palatului, a avut parte de cronici internaţionale favorabile, participând la mai multe festivaluri de prestigiu.

Ceauşescu, un Louis de Funès al marxismului

Despre filmul lui Ujică, Jim Hoberman, unul dintre cei mai apreciaţi critici de cinema ai lumii scria într-un amplu articol în „The New York Review of Books": „Ujică le-a spus jurnaliştilor care l-au intervievat la Cannes că filmul său e o formă de terapie. De fapt, prin intermediul primei pelicule pe care a realizat-o în România, s-a întors acasă şi a reconstituit satul lui Potemkin din fragmente de celuloid. Astfel, s-a născut o operă, care este pe atât de monumentală, pe cât este dedicată efemerului și căreia nu-i lipseşte o doză de patos înfricoșător. Chinul din vremea îngrozitoarei guvernări a lui Ceauşescu - absenţa în jurul căreia se construieşte filmul - este amplificat de amăgirile mincinoase, strecurate în rândurile poporului aflat în suferinţă".


Andrei Ujică declara anul trecut, într-un interviu acordat pentru „Adevărul": „Nu avem de-a face cu dictatorul lui Chaplin, căci s-a schimbat epoca. În schimb, am putea spune că Ceauşescu a fost un Louis de Funès al marxismului, mai ales spre sfârşitul vieţii. Momentele când era de un ridicol involuntar alternau cu cele de singurătate aproape tragică şi acestea dau întregii apariţii o complexitate neaşteptată".

Citeşte şi: Andrei Ujică: „M-a urmărit privirea lui Ceauşescu“

Andrei Ujică trăieşte din 1981 în Germania. A studiat literatura la Timişoara, la Bucureşti şi apoi la Heidelberg.
Primul său proiect cinematografic, „Videogramme einer Revolution"/ „Videograme dintr-o revoluţie", realizat în colaborare cu Harun Farocki, a avut premiera în 1992, devenind un punct de referinţă pentru filmul nonficţional.


În 1995 a făcut „Out of the Present" / „Rupt de prezent", o poveste a cosmonautului rus Sergei Krikalev aflat pe staţia spaţială MIR pentru zece luni, timp în care se destramă Uniunea Sovietică. Alături de „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" (2010), acestea alcătuiesc o trilogie care explorează trecutul comunist. Din 2001, Andrei Ujică susţine cursuri de film la Universitatea Naţională din Karlsruhe, iar din 2002 este director al institutului pentru film ZKM.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite