Aurul dacilor, reîntregit la muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Azi vor fi expuse la Muzeul Naţional de Istorie a României alte două brăţări dacice recuperate din străinătate şi aduse vineri în ţară.  În Dosarul “Aurul dacilor”, Poliţia Română a dat în urmărire internaţională 15 brăţări de aur dacice, obţinute prin braconaj arheologic şi comercializate în străinătate.

Brăţările fac parte din tezaurele regale dacice şi au fost furate în urma unor săpături ilegale din situl arheologic „Sarmizegetusa Regia”.

Provenite din secolul I î.Ch., au, pe lângă valoarea istorică, o valoare estetică ce le situează în elita artefactelor antice.

 Cercetările pentru recuperarea lor, desfăşurate de-a lungul mai multor ani, s-au soldat cu readucerea în ţară a 11 piese, poliţia apreciind că în curând vor fi repatriate încă trei.

Cele două brăţări-spirală de aur care completează, începând de mâine, expoziţia de la Muzeul Naţional de Istorie, cântăresc 800 de grame, respectiv 1,146 kilograme, după declaraţia directorului muzeului, Crişan Muşeţeanu, şi au fost găsite în Germania, la un colecţionar particular din landul Hessen.

Acesta şi-a dovedit buna-credinţă la cumpărarea lor şi a oferit, potrivit declaraţiei comisarului-şef Aurel Codruţ, informaţii despre persoanele care i le-au vândut şi despre alte piese ce i-au fost propuse.

 Comori regăsite

Autenticitatea lor a fost stabilită de o comisie formată din George Tohani de la Muzeul din Bucureşti, Eugen Iaroslavschi de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj şi Daniel Sânu de la Institutul de Arheologie din Bucureşti.

Dispărute în 2000-2001, piesele dacice au început să fie recuperate din 2006. Valoarea brăţărilor recuperate până acum este 3.850.800 de euro.

Statul român a răscumpărat de la colecţionarul german cele două piese, cu 125.000 de euro, sumă pe care acesta o plătise pentru ele.

Piesele vor fi supuse şi unei expertize metalografice la Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele. În afara brăţărilor, la săpăturile ilegale din Munţii Apuseni, au fost sustrase şi alte piese de patrimoniu: monede, obiecte de podoabă, vase, arme.

În urma colaborării cu poliţia din Franţa, Germania şi Serbia, s‑au mai recuperat aproape opt mii de monede, patru vase de metal şi peste 30 de vase de ceramică, 10 statuete şi aproximativ 1.500 de alte artefacte antice, care se află acum la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti, la cel din Cluj şi la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. În prezent se fac eforturi pentru recuperarea unei brăţări aflate în SUA.

Procese pe rol

În dosarul căutătorilor de comori sunt acuzate 13 persoane pentru săpături ilegale în siturile arheologice din Apuseni.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite