August Strindberg la metroul din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 100 de ani de la moartea lui August Strindberg, cel mai controversat autor dramatic al începutului de secol XX, Uniunea Teatrală din România (UNITER) lansează un amplu program de evocare

Primul proiect al programului August Strindberg, „Marele drum" va debuta pe 1 noiembrie şi presupune realizarea unui happening teatral, urmat de editarea şi lansarea volumului care conţine ultima piesă scrisă de dramaturgul suedez, „Marele Drum", precum şi lansarea monografiei postume „August Strindberg, un precursor solitar al teatrului contemporan", de Ileana Berlogea.

Reunind o echipă interdisciplinară de artişti şi ducându-i pe aceştia în spaţii publice - metrou, piaţă şi parc -, regizoarea Ana Boariu, fiica Ilenei Berlogea, construieşte un happening vizual, pornind de la ultima piesă semnată de autorul suedez, tradusă de Carmen Vioreanu şi publicată pentru prima oară în limba română.

Actorii Marian Râlea şi Ioan Mihai Cortea, alături de coregrafa-dansatoare Liliana Iorgulescu, intră într-un dialog vizual cu măştile, păpuşile şi picturile în continuă mişcare ale Oanei Stefan, dar şi cu muzica lui Francesco Agnello, un compozitor percuţionist, colaborator al lui Peter Brook şi Eugenio Barba, care vine din Franţa.

Cea de-a doua parte a programului, care se va desfăşura până în 2012, cuprinde traducerea şi publicarea în premieră a 12 piese de teatru ale lui August Strindberg.

Piesele vor fi grupate în cinci volume, a căror lansare va avea loc în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, ediţia 2012. Traducerea în limba română este realizată de Carmen Vioreanu.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite