Artiştii români cer în mod simbolic azil cultural în Canada

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe zeci de artişti români, printre care cineastul Cristi Puiu, s-au adunat astăzi în faţa ambasadei Canadei la Bucureşti pentru a cere în mod simbolic „azil cultural“ ca urmare a unei ordonanţe emise de guvern care ameninţă, potrivit acestora, independenţa culturii, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Am venit aici ca să cerem în mod simbolic azil cultural. Este o acţiune de protest împotriva hotărârii guvernului de a modifica statutul Institutului Cultural Român (ICR) şi sensul însuşi al misiunii sale“, a declarat pentru AFP Katia Pascariu, o actriţă de 28 de ani.

Artiştii au spus că au ales Canada pentru că ea este simbolul unei ţări „primitoare şi care respectă independenţa culturii“.

Guvernul de centru-stânga al premierului Victor Ponta a provocat un val de revoltă în rândul comunităţii artistice după ce a emis o ordonanţă de urgenţă prin care ICR, principalul promotor al culturii române în străinătate, trece în subordinea Senatului.

Această decizie implică schimbarea întregii echipe de conducere a institutului.

„Totul s-a petrecut într-un mod foarte brutal, printr-o ordonanţă de urgenţă, fără niciun fel de dezbatere, fără nicio consultare cu artiştii“, a declarat coregrafa Vava Ştefănescu.

Sute de artişti cunoscuţi şi ONG-uri pentru apărarea statului de drept au denunţat de câteva zile hotărârea guvernului cu privire la acest institut, echivalentul British Council sau al Institutului Goethe.

Cineastul Cristian Mungiu, premiat de mai multe ori la Cannes, a vorbit de „epurare“.

„Institutul este una din puţinele instituţii care funcţiona extraordinar de bine în România, nu este niciun motiv pentru ca lucrurile să fie schimbate“, a afirmat Cristi Puiu, care a subliniat de mai multe ori contribuţia ICR la succesul cinematografiei româneşti în străinătate.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite