Artiştii români deplâng moartea cântăreţei Anca Parghel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anca Parghel a încetat din viaţă, în această dimineaţă, la Spitalul Judeţean din Timişoara. Ea fusese adusă aici din cauza stării agravate a cancerului ovarian, care se generalizase.

Anca Parghel va fi înmormântată la Cimitirul Bellu din Capitală, în vecinătatea Aleii Artiştilor, după ce municipalitatea a făcut demersurile necesare.

"Joi noapte, la 22:38, Anca Parghel a fost transferată de urgenţă la Timişoara şi apoi internată, la 23:19, la secţia de Terapie Intensivă prin Clinica de Gastroenterologie", a declarat managerul Spitalului Judeţean, medicul Jecu Avram. "Tot ce am putut face a fost să-i calmăm durerile", a spus medicul Dorel Săndesc, şeful ATI.

Artista venea din Belgrad, unde urmase un tratament naturist într-o clinică recomandată de specialiştii din Târgu Mureş. Terapia naturistă din Serbia nu a dat, însă, rezultate, iar starea artistei s-a agravat. "Cancerul ovarian a evoluat şi s-a generalizat", a spus Dorel Săndesc.

La ora 4:30, Anca Parghel s-a stins. "Fiii artistei au stat alături de ea până în ultima clipă", a mai spus medicul Stănesc. "Încerc să grăbesc lucrurile pentru a putea pleca cât mai repede spre Bucureşti. Sunt multe probleme de rezolvat cu actele, însă am primit ajutor din partea tuturor. Aşteptăm să se rezolve urgent. Deocamdată nu sunt în stare să vorbesc despre ce s-a ntâmplat, sunt bulversat", a declarat Tudor Parghel, unul din fiii cântăreţei.

Johnny Răducanu: Am fi avut nevoie de o sută de cântăreţe ca ea

Cântăreţul de jazz Johnny Răducanu a declarat că moartea Ancăi Parghel reprezintă o pierdere care lasă un mare gol în muzica jazz din România.

"Era o cântăreaţă foarte importantă pentru noi şi... dacă ar fi fost o sută ca ea... O ţară are nevoie de o sută de cântăreţe grozave", a spus Johnny Răducanu, citat de Mediafax. El a subliniat că, în România, jazzul duce lipsă de interprete de jazz, "în afară de Aura Urziceanu şi de alte câteva fete care cochetează cu jazzul".

"Păcat că a murit. Pe Anca Parghel o cunosc de 20 de ani, dar românii o cunosc abia de un an... Ăsta-i stilul la noi, românii. Păcat.", a mai spus Johnny Răducanu.

Aura Urziceanu: Anca Parghel rămâne vie pentru public

Şi Aura Urziceanu a deplâns dispariţia Ancăi Parghel, însă a declarat că artista va rămâne vie pentru publicul care a iubit-o.

"Ceea ce e trist este că era încă tânără şi este păcat, este mare păcat că s-a stins din viaţă. Lasă în urmă doi fii îndureraţi, dar ea rămâne vie pentru publicul care a aplaudat-o şi a admirat-o", a declarat Aura Urziceanu pentru Mediafax.

"Pe lângă durere, ea rămâne vie în inima tuturor - a publicului. Anca Parghel va fi în continuare cu noi prin ceea ce a realizat - discuri, filmări...", a mai spus cântăreaţa.

Dida Drăgan: "A murit o mare artistă"

Interpreta Dida Drăgan a declarat că, odată cu dispariţia Ancăi Parghel, a "murit o mare artistă, a murit un artist intelectual".

"Am cunoscut-o foarte puţin pe Anca Parghel, dar nu trebuie să cunoşti un om ca să îţi dai seama cât de important poate să fie. Era un artist foarte important pentru România şi e o mare pierdere pentru noi", a spus Dida Drăgan, citată de Agerpres.

Impresionată la aflarea veştii, Dida Drăgan a mai spus că, din păcate, pe marii artiştii "îi iubim numai atunci când pleacă în cer".

"Îi iubim numai atunci când pleacă în cer. Nu ştiu când se vor mai naşte artişti precum Anca Parghel, Vali Sterian sau Florian Pittiş", a mai afirmat artista.

Fanii sunt îndureraţi

Imediat ce a aflat de la televizor despre decesul Ancăi Parghel, un timişorean a venit la Spitalul Judeţean. Valentin Bârcea şi-a dat toţi banii pe care îi avea în buzunar pe un buchet de flori şi a sosit la spital cu lacrimi în ochi. "Era o româncă adevărată, un model pentru noi toţi, cea mai mare voce", a spus Valentin Bârcea, muncitor din Timişoara. "Anca Parghel avea aceeaşi vârstă ca şi mine şi aş fi vrut să pot să-i spun că e cel mai mare artist din România", a mai spus acesta.

Ultimul concert a fost la Timişoara

Artista a urcat pe scenă pentru ultima dată pe 13 octombrie, în oraşul de pe Bega. Cântăreaţa a avut atunci un week-end epuizant. Mai întâi a participat la un concert în clubul River Deck, după care a încheiat Festivalul Dramaturgiei cu un recital pe scena din Sala 2 a Teatrului Naţional din Timişoara. Artista a spus publicului bănăţean de la bun început că nu se simte foarte bine pentru că nu a mâncat toată ziua şi suferă de o enterocolită. Cântăreaţa şi-a început însă programul, dar după opt piese a fost nevoită să coboare de pe scenă din cauza oboselii şi a fost dusă direct la Spitalul Judeţean. 



Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite