Artişti români la Bienala de la Veneţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premieră România participă cu două proiecte naţionale la ediţia din 2010 a cunoscutului eveniment, care se desfăşoară în perioada 29 august-21 noiembrie. Selectate în urma unei competiţii naţionale organizate de mai multe instituţii, expoziţiile pot fi vizitate de sâmbătă până la 21 noiembrie.

La concursul iniţiat de Uniunea Arhitecţilor din România, Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Ministerul Afacerilor Externe şi Institutul Cultural Român s-au înscris 19 participanţi, numărul total de proiecte în competiţie fiind 21. Juriul a hotărât ca România să fie reprezentată la acest eveniment de două proiecte.

Citiţi şi:

Braşov: Atelier de arhitectură tradiţională la Meşendorf
Viitori arhitecţi din toată ţara restaurează Cetatea Alba Iulia

Mâine, la ora 18.00, va avea loc prezentarea oficială a celor două proiecte naţionale care vor fi ambasadoarele României la cea de-a XII-a ediţie a Bienalei de Arhitectură de la Veneţia. Evenimentul va avea loc la sediul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din acelaşi oraş. O oră mai târziu, Noua Galerie din IRCCU va găzdui vernisajul expoziţiei „Superbia", proiect finanţat de ICR şi realizat de Silviu Aldea, Marius Moga, Laura Panait, Camelia Sisak, Tamaş Sisak, Areta Soare şi Daniel Şerban, curatorii expoziţiei fiind Silviu Aldea şi Tamaş Sisak.

Echipa proiectului „Superbia“: Silviu Aldea, Marius Cătălin Moga, Daniel Şerban, Laura Panait, Areta Soare, Tamas Sisak, Camelia Sisak

image

Inadecvarea la spaţiu

Ideea de la care au pornit realizatorii este lipsa planificării urbanistice în metropole şi efectele ei negative.Dorind să atragă atenţia asupra inadecvării multor edificii noi la spaţiile pe care sunt construite în oraşele mari, de multe ori terenuri virane, autorii proiectului intenţionează să invite spectatorii să păşească în spaţiul amenajat la Noua Galerie încălţaţi cu cizme de cauciuc, pentru a putea călca în noroiul şi pământul de pe jos.Odată ajunşi la căsuţele din sculpturi, vizitatorii vor putea urmări proiecţii video cu clădiri şi oameni care discută despre spaţiul în care locuiesc.

Vizionare prin vizor

Cel de-al doilea proiect participant se intitulează „1:1, Exhibiting Space" şi va fi vernisat sâmbătă, la ora 14.30, în Pavilionul naţional din Giardini di Castello. Ministerul Culturii a finanţat prezenţa lui la Bienală cu 600.000 de lei. Proiectul este semnat de Ciprian Raşoiu, Romina Grillo, Liviu Vasiu, Tudor Vlăsceanu şi Matei Vlăsceanu, penultimul fiind şi curatorul expoziţiei.

Monica Morariu, comisarul celor două expoziţii româneşti, a declarat că proiectul se va concretiza într-o construcţie amplă, pe o suprafaţă de 94 de metri pătraţi, înconjurată de un coridor destinat vizitatorilor, care vor putea vedea expoziţia prin vizoare, după care vor putea intra, pe rând, în interiorul acestui spaţiu.

Forum de idei

Cea de-a XII-a ediţie a Bienalei de Arhitectură de la Veneţia se va desfăşura între 29 august şi 21 noiembrie şi va avea tema „Întâlniri în arhitectură", propusă de directoarea prezentei ediţii, arhitecta japoneză Kazuyo Sejima. Potrivit acesteia, Bienala trebuie să fie în primul rând un forum de idei. Manifestările din cadrul evenimentului vor dezbate capacitatea arhitecturii de a exprima tendinţele prezentului şi de a anticipa orientările viitoare, determinate de viaţa socială. În afară de arhitecţi, la eveniment vor participa artişti şi ingineri.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite