Arta românească, ambasador în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artiştii contemporani Adrian Ghenie, Victor Man, Ciprian Mureşan, Dumitru Gorzo şi Matei Bejenaru expun în această lună în trei dintre cele mai cunoscute muzee americane.

Trei dintre cei mai bine cotaţi artişti clujeni de pe piaţa internaţională, Adrian Ghenie, Victor Man şi Ciprian Mureşan, sunt prezenţi în cadrul expoziţiei „Six Lines of Flight: Shifting Geographies in Contemporary Art" de la Museum of Modern Art (MoMA) din San Francisco. Clujenii expun alături de artişti din Liban, Columbia, Vietnam, Statele Unite ale Americii şi Maroc, între 15 septembrie şi 31 decembrie.

Prezenţi în toată lumea

Selecţia pentru expoziţia „Six Lines of Flight", care cuprinde instalaţii video, pictură, sculptură, fotografie, video şi performan­ce-uri,s-a făcut cu dorinţa de a arăta „dinamica şi spiritul acestui secol", povesteşte curatoarea Apsara DiQuinzio. Au fost aleşi artişti „care au înfiinţat instituţii cu un impact major pe scena culturală a oraşului, a comunităţii din care fac parte".

Adrian Ghenie este cofondatorul Galeriei Plan B, care funcţionează şi la Cluj, şi la Berlin, după un concept unic: produce expoziţii şi susţine artiştii cu potenţial care încă nu au beneficiat de expunere internaţională. În 2007, Plan B a organizat Pavilionul românesc din cadrul unuia dintre cele mai mari evenimente din arta contemporană internaţională, Bienala de la Veneţia. La Veneţia au fost expuse şi lucrări ale lui Victor Man. În acelaşi timp, galeria este partener al unui alt proiect, Fabrica de Pensule, un amplu spaţiu de expunere a artei contemporane, situat în Cluj. 40 de spectacole, 50 de expoziţii, 30 de ateliere, 10 festivaluri şi 15 dezbateri au avut loc până anul trecut la Fabrica de Pensule.

„Capetele" lui Gorzo

Prima expoziţie personală din Statele Unite a artistului Dumitru Gorzo în egală măsură controversat şi aclamat pentru pictura sa erotică şi pentru aciditatea politică, are loc la New Jersey Museum of Contemporary Art, cu sprijinul ICR New York. „Capete" va fi vernisată pe 19 august, în prezenţa artistului, în clădirea de pe Bridge Avenue. Cele 50 de picturi de mari dimensiuni, o colecţie de portrete noi marca Dumitru Gorzo, „satirice, alegorice, ciudate", pot fi vizitate până pe 14 octombrie.

Începând cu 30 august şi până pe 23 septembrie, tot cu sprijinul ICR New York, artistul ieşean Matei Bejenaru expune la DownStreet Art Festival care se desfăşoară în North Adam,
Massachusetts.

Proiectul „Arta Din Viaţă: Viaţa Din Artă", curatoriat de Izabel Gallier, propune o perspectivă critică asupra capitalismului şi reuneşte, pe lângă lucrări noi şi unele create de Bejenaru începând din 1990 până în anul 2000. Matei Bejenaru a iniţiat în anul 2007 cel mai important eveniment de artă contemporană din România: Periferic, Bienala de la Iaşi.

"Am ales artişti care au înfiinţat instituţii cu un impact major pe scena culturală a oraşului, a comunităţii din care fac parte.''
Apsara DiQuinzio curatoarea expoziţiei  de la San Francisco

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite