Artă ornată cu igrasie şi expusă în muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"În Adevărul literar şi artistic" de miercuri, citiţi ancheta despre dezastrul cultural din Teremia Mare Intelectualii timişoreni spun că este o crimă culturală ce se întâmplă la

"În Adevărul literar şi artistic" de miercuri, citiţi ancheta despre dezastrul cultural din Teremia Mare

Intelectualii timişoreni spun că este o crimă culturală ce se întâmplă la doar 40 kilometri de Timişoara, în comuna Teremia Mare. Manuscrise ale lui Nichita Stănescu şi picturile lui Horia Bernea, Sorin Dumitrescu sau Constantin Flondor sunt expuse într-un muzeu mizerabil, ciuruit de igrasie, aruncate pe jos sau sprijinite de pereţi din care cade tencuiala.

Cornel Ungureanu (Uniunea Scriitorilor din România - filiala Timişoara), Szekernyes Janos (Uniunea Artiştilor Plastici - filiala Timişoara) şi Daniel Vighi (Asociaţia culturală ARIERGARDA) i-au trimis un memoriu preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş, prin care cer rezolvarea situaţiei.

Ei propun depozitarea de urgenţă a acestor valori patrimoniale la Muzeul de Artă din Timişoara, până în momentul în care se vor găsi fondurile necesare pentru reabilitarea Centrului Cultural Teremia Mare, aflat în ruină. În opinia lor, vinovat de crearea acestui tablou trist este primarul localităţii, Doru Sârbu, care se opune înstrăinării lucrărilor.

În Teremia Mare au avut loc înainte de Revoluţie mai multe tabere de creaţie, la care au participat pictori contemporani importanţi, dar şi scriitorul Nichita Stănescu. Artiştii au lăsat în urmă numeroase lucrări de artă, care au intrat în patrimoniul localităţii.

Operele sunt ale primăriei, dar sunt depozitate acum într-o casă-muzeu, care se află în plină degradare. Autorităţile din Teremia Mare nu au mai putut să repare clădirea centrului cultural, deoarece a început un proces de stabilire a proprietăţii, în care este implicată Biserica Greco-Catolică şi nu s-au mai putut investi bani într-un spaţiu care nu este în proprietatea primăriei.

Degradarea pune însă în pericol manuscrisele inedite ale poetului Nichita Stănescu, fotografii-document importante pentru istoria literară şi tablourile artiştilor Horia Bernea, Sorin Dumitrescu, Constantin Flondor, Doru Tulcan, Silviu Creţu-Oravitzan, Toma Viorel.

Un primar încăpăţânat

Primarul Doru Sârbu a declarat pentru "Adevărul" că nu vrea să cedeze în custodie lucrările, deoarece nu vrea să le primească înjumătăţite înapoi. El spune că a mai înstrăinat exponate din fostul muzeu al vinului şi nu le-a mai primit pe toate înapoi.

Doru Sârbu mai acuză autorităţile timişorene că vor să se folosească de scandalul de la Teremia Mare pentru a câştiga capital electoral în preajma alegerilor. Jocul orgoliilor nu foloseşte însă la nimic, ci grăbeşte deteriorarea unor lucrări importante.

Citiţi în "Adevărul literar şi artistic" de miercuri un articol amplu despre muzeul-ghenă din Teremia Mare.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite