Arividerci, Ettore Scola!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regizorul italian Ettore Scola, autorul unor filme importante din anii '70-'80, precum "O zi specială/ Una giornata particolare" şi "Brutti, sporchi e cattivi", a anunţat că a decis să pună capăt carierei sale din cinematografie, într-un interviu acordat cotidianului italian Il Tempo, publicat luni

„Eram pe punctul de a turna un film cu Depardieu. Totul era pregătit, dar la final nu m-am mai simţit în stare să îl fac (...) A fost o decizie naturală", a declarat regizorul italian în vârstă de 80 de ani.

Ettore Scola a spus, totodată, că nu doreşte să devină "ca una din acele doamne bătrâne care poartă pantofi cu toc şi îşi rujează buzele pentru a rămâne în compania tinerilor".

"Nu mai pot să trăiesc în lumea cinematografiei aşa cum o făceam altădată, cu bucurie şi lejeritate. Există anumite mecanisme de producţie şi distribuţie care nu mi se mai potrivesc. Pentru mine, este fundamental să am libertatea de a alege şi de a renunţa. Începeam să mă simt obligat să respect nişte reguli care mă făceau să nu mă mai simt liber.

Astăzi, piaţa trece înaintea alegerilor personale. Şi în trecut piaţa era importantă, dar existau spaţii de autonomie mai mari. Producătorii erau pregătiţi pentru a risca şi a experimenta. Cu siguranţă, criza economică a înrăutăţit situaţia. Dată fiind vârsta pe care o am, am făcut ceea ce trebuia. Nu am regrete. Am lucrat întotdeauna cu o mare libertate. Când ajungi într-un anumit punct, e mai bine să te retragi", a adăugat cineastul italian.

În 1974, Ettore Scola a cunoscut succesul internaţional cu "C'eravamo tanto amati", o ilustrare a societăţii italiene de după Al Doilea Război Mondial, un film dedicat bunului său prieten regizorul Vittorio De Sica.

În 1976, Ettora Scola a primit premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes pentru filmul "Brutti, sporchi e cattivi". În 1977, el a regizat extraordinara întâlnire de pe marele ecrane dintre Sophia Loren şi Marcello Mastroianni, în filmul "O zi specială/ Una giornata particolare".

În 1980, organizatorii Festivalului de la Cannes l-au premiat din nou pe cineastul italian, decernându-i premiul pentru scenariu, graţie filmului "La Terrazza".

Cineastul italian este regizorul altor două filme celebre din anii '70-'80 - "Gelozie în stil italian" şi "Cea mai frumoasă seară din viaţa mea".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite