Argint românesc, la Graz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele trei formaţii româneşti, prezente la Olimpiada Corală, au adus acasă trofee Trei formaţii corale de elită au fluturat drapelul României, în timpul galei finale, pe scena Sălii

Cele trei formaţii româneşti, prezente la Olimpiada Corală, au adus acasă trofee

Trei formaţii corale de elită au fluturat drapelul României, în timpul galei finale, pe scena Sălii Stadt Halle din oraşul austriac Graz

Cea mai notabilă performanţă este cea a Corului Consonanţe din Bucureşti, dirijat de Lăcrimioara - Ana Pauliuc.

Formaţia a obţinut două medalii de argint, atât la categoria cor mixt pentru tineret, cât şi la categoria muzică sacră, în compania unor puternice formaţii din SUA, Japonia, Austria şi Africa de Sud. "Am aşteptat medalia de aur", ne-a spus uşor dezamăgită Pauliuc.

Ruşii au avut conaţionali în juriu

Corul Junior VIP, al Liceului Sigismund Totuţă din Cluj, dirijat de compozitoarea clujeancă Anca Mona Mariaş, a reiterat performanţa din anul 2004, de la Bremen-Germania, când a obţinut medalia de argint, la categoria coruri de copii. Şi Mariaş era dezamăgită de rezultatul final.

"Toţi ne-au felicitat pentru prestaţie. Juriul ne-a dat doar argint", ne-a spus Mariaş, dezamăgită că marii competitori, ruşi sau austrieci, au avut conaţionali în juriu. Corul Vlăstarele Orăştiei, dirijat de Petru Androne Eli, a reuşit să evolueze la categoriile coruri de tineret cu voci egale, muzică sacră, gospel şi ansamblu vocal spiritual, unde a obţinut diplome de argint. Androne Eli este un veteran al concursurilor internaţionale corale.

Olimpiada, la a V-a ediţie

La Graz au sosit , în cele două săptămâni, peste 20 de mii de corişti din toată lumea, din peste 75 de ţări, în mai mult de 440 de ansambluri vocale, la peste 30 de categorii. Olimpiada Corală Internaţională este un eveniment aflat la cea de-a 5-a ediţie, care se desfăşoară la fiecare doi ani, sub patronajul preşedintelui Austriei şi al fostului preşedinte german.

Manifestarea este organizată de Fundaţia germană Interkultur şi se desfăşoară la fiecare ediţie în alt continent. Cele mai multe formaţii s-au deplasat din Rusia, China, Austria - câte 40 -, urmate de Ungaria, cu 30 de coruri. Într-un clasament parţial, conduce Africa de Sud cu 23 de medalii, urmată de Rusia cu 18.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite